Gürcistan'da "Uluslararası Telif Hakları" Çalıştayı

Gürcistan'da "Uluslararası Telif Hakları" Çalıştayı

TİFLİS (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen...

TİFLİS (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen "Uluslararası Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliği Projesi"nin 3. Çalıştayı, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te başladı.

Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Şaban Karataş, Gürcistan Ulusal Fikri Mülkiyet Merkezi Genel Müdürü Nikoloz Gogilidze ile çok sayda davetli katıldı.

Çalıştayda ayrıca Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek'ten de temsilciler bulunuyor.

Büyükelçi Yazgan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ortak olduğu ülkelerle telif hakları alanında ortak projelerin gerçekleştirilmesine destek verdiğini söyledi.

Ortak ülkelerde ikili kültürel, sosyal, ekonomi ve teknoloji alanında iş birliğinin geliştirilmesini önemsediklerini dile getiren Yazgan, "Dijital dünyada, sanal dünyada bu entelektüel ve kültürel birikimi nasıl koruyacağız, nasıl aktaracağız ve bunun devamını nasıl sağlayacağız sorusuyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Telif Hakları Genel Müdürü Karataş da AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de telif hakları konusunda çok ciddi arayışlar olduğunu kaydetti.

Dünyada telif hakları tecrübelerini takip etmek, önemli bilgileri ortak ülkelerle paylaşmak amacıyla bugün Tiflis'te 15 ülkenin temsilcileri ile bir araya geldiklerini belirten Karataş, "Türkiye'nin koordinasyonunda ve desteğiyle yürütülen bu çalışmanın Ukrayna ve İstanbul ayakları da olacak ve bu proje tamamlanacak." dedi.

Karataş, tüm dünyada kültür ve sanat ürünlerinin hukukunun korunmasının, ortak bir kültür ve hafızanın oluşması anlamında çok önemli olduğunu vurguladı.

- Telif hakları projesi

Proje kapsamında Balkanlar ve Orta Asya’daki ülkelerin katılımıyla telif hakları alanında iş birliği platformu oluşturulması öngörülüyor.

Projeyle, belirtilen ülkelerdeki telif hakları uygulamalarının mevcut durumunu ortaya koymak, karşılıklı değerlendirmelerle ülkelerin farklı uygulamaları konusunda bilgi paylaşımında bulunmak ve iş birliğini sürdürülebilir hale getirmek hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı