Gürcistan'da NATO PA Rose-Roth Semineri

Gürcistan'da NATO PA Rose-Roth Semineri

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili:- "Gürcistan ve diğer Batı yanlısı ülkeler tehlike altındadır ve desteğe ihtiyaçları var"

BATUM (AA) - Gürcistan Parlamentosu ev sahipliğindeki NATO Parlamenterler Asamblesi'nin (NATO PA) 97. Rose-Roth Semineri başladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Batum'daki seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ülkesinin toprak bütünlüğüyle ilgili sorunlar yaşandığını belirterek, Gürcü toprakları olan Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya tarafından işgal edildiğini söyledi.

Gürcistan'ın bu sorunların üstesinden geleceğini ifade eden Margvelaşvili, "Almanların Berlin Duvarı'nı tahrip ettiği gibi biz de tel çitlerinden oluşan bu engelleri aşacağız." dedi.

Rus şiddetinden dolayı toprak bütünlüğüyle ilgili sorunlar yaşayan Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin Rusya'dan gelen bir soğuk savaş tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu savunan Margvelaşvili, "Gürcistan ve diğer Batı yanlısı ülkeler tehlike altındadır ve onların desteğe ihtiyaçları var." diye konuştu.

NATO PA Başkanı Paolo Alii de Gürcistan'ın gelecekte mutlaka NATO üyesi olacağını belirterek, Tiflis yönetiminin, NATO ile entegrasyon sürecinde çeşitli alanlarda uygulamaya başladığı etkili reformlara devam etmesi gerektiğini ifade etti.

"Rusya, Gürcistan'ın toprakları olan Abhazya ve Güney Osetya'yı işgal etmeye devam ediyor." diyen Alii, Kremlin'in Gürcistan ve Ukrayna'da benzer kışkırtıcı adımları atarak bu ülkelerin Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile entegrasyon sürecini olumsuz etkileme çabasında olduğunu söyledi.

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze de Gürcistan olarak NATO müttefiki ülkelerle Karadeniz bölgesinin güvenliğinin güçlendirilmesine daha fazla katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, NATO PA Başkan Yardımcısı ve Türk Delegasyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ile NATO PA Türk Delegasyonu üyesi MHP İzmir milletvekili Oktay Vural'ın da katıldığı seminer, 25 Nisan'da sona erecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :