Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili:

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili:

"Rusya, Gürcü halkının Abhazya ve Güney Osetyalı kardeşleriyle barışma sürecini engelliyor"

TİFLİS (AA) - Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Rusya'nın, Gürcü halkının Abhazya ve Güney Osetyalı kardeşleriyle barışma sürecini engellediğini söyledi.

Margvelaşvili, başkent Tiflis'te düzenlenen, "Gürcistan Güvenlik ve Savunma Zirvesi"nin kapanışında, dünya ve bölgedeki ülkelerin yaşadığı toprak bütünlüğü sorunları üzerine bir konuşma yaptı.

"Rusya, Gürcü halkının Abhazya ve Güney Osetyalı kardeşleriyle barışma sürecini engelliyor." diyen Margvelaşvili, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik Gürcü hükümetinin izlediği politika ve barış sürecine ilişkin bilgi verdi.

Margvelaşvili, Gürcistan'ın elbette egemen ve sınırları yıkılmaz bir ülke olacağını, ancak bunun için sabretmeye ve zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, ülkesinin barışcıl bir politika izlediğini ve gelecekte de aynı yolu takip edeceğini vurguladı. Margvelaşvili, Gürcülerin, Rusya'nın işgal ettiği Abhazya ve Güney Osetya topraklarında yaşayan halkla barışması için büyük imkanları bulunduğunu belirterek, "Ancak uzlaşma kapasitesini azaltmak için aramıza tel çekiyorlar." dedi.

Margvelaşvili, hükümetin, Gürcistan vatandaşlarının faydalandığı tüm imkanların, Abhazya ve Güney Osetya topraklarında yaşayanlara da sağlaması için bir plan oluşturma girişiminde bulunduğunu bildirdi. Gürcistan Cumhurbaşkanı, ülkesinin AB ve NATO ile daha hızlı entegre olmasının, işgal edilen topraklarda yaşayanların umutlarını daha da artıracağını söyledi.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik yürüttüğü politikanın, bu topraklarda gösterdiği faaliyetlerin endişe verici sonuçları olduğunu ifade etti.

Kvirikaşvili, "Gürcistan'ın içinde sözde 'sınır teli' çekerek insanları ayırarak, onların elindeki tarım arazilerini almanın sonucunda 30 yaşındaki bir adamın öldürülmesi korkunç bir şeydir ve tabi ki bu sorumluluk işgalci Rusya'ya yüklenmelidir." dedi.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile merkezi hükümetin kontrol ettiği topraklar arasında yer alan sözde sınır hattında, 19 Mayıs'ta bir Abhazyalı asker Gürcistan vatandaşı Giga Otkhozoriya'yı öldürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :