Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili:

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili:

"Gürcistan kendi özgür geleceğini ve Avrupa'yı seçtiği için Rusya tarafından cezalandırmış ilk ülkelerden biridir"

TİFLİS (AA) - Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Rusya'nın kendi özgürlüğünü ve Avrupa'yı seçen Gürcistan'ı cezalandırdığını söyledi.

Margvelaşvili, Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ı cumhurbaşkanlığı sarayındaki kabulünde yaptığı konuşmada Gürcistan'ın AB'yle entegrasyonu sürecinde zor yollardan geçtiğini belirterek "Gürcistan kendi özgür geleceğini ve Avrupa'yı seçtiği için Rusya tarafından cezalandırmış ilk ülkelerden biridir" diye konuştu.

Tüm sorunlara rağmen AB entegrasyonu yolunda somut adımlar atmaya devam edeceklerini ifade eden Margvelaşvili, Gürcistan'ı tarihsel ve jeopolitik amaçlarına kavuşturarak AB üyesi olacaklarını dile getirdi.

AB'yle entegrasyonun Gürcistan için somut bir seçenek olduğunu ve ülkesinin bu yönde gerekli reformları gerçekleştirdiğini vurgulayan Margvelaşvili, Gürcistan vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edilebilmesi için yeni bir aşamaya geçilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı bir sonraki adımın vize serbestleşmesi olduğunu ve bunun Gürcistan vatandaşları için çok önemli olduğunu ifade etti. 

Margvelaşvili'nin ardından konuşan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn da, Gürcistan'ın AB entegrasyonu sürecinde ilerlemelerin olduğunu söyledi.

Hahn, yıl sonunda doğru vize serbestleşmesi yönünde Avrupa tarafından olumlu bir karar alınması yönünde umutlu ve emin olduğunu belirtti.

Gürcistan'ın bu süreçte başarılı olduğunu kaydeden Hahn, "Aralık ortasında yayınlanacak raporun olumlu olacağına inandığımı ifade edersem bu bir sır olmayacak. Bu konuda son kararı Avrupa Komisyonu ve Parlamentosu alacak. Biz her şeyden önce zamana ihtiyaç olduğuna farkına varmalıyız" ifadesini kullandı. 

AB ile entegrasyon yolunda Gürcistan'ın halen yapması gereken şeyler olduğunu dile getiren AB Komiseri Hahn, ülkede özellikle basın ve yargı özgürlüğüne daha çok saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Hahn, ayrıca Başbakan İrakli Garibaşvili'yle yaptığı görüşmesinde de bölgedeki gelişmeleri ve Gürcistan'ın AB'ye entegrasyon sürecini ele aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı