Günyüzüne çıkmayan Osmanlı

Günyüzüne çıkmayan Osmanlı

Günyüzüne çıkmayan Osmanlı Selçuk Üniversitesi'nde gerçekleşti.

Çınaraltı Gençlik Söyleşileri kapsamında düzenlenen, Araştırmacı tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in “Benim Tarihim”  adlı programı , Osmanlı imparatorluğunun; bilinmeyen saray yaşantısı ve kutsal emanetlerin  muhafazası, anlatımıyla  Çarşamba günü  Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde, Kredi Yurtlar Kurumunun katkılarıyla  büyük bir katılım ve ilgiyle gerçekleştirildi.

Orta Asya’dan Viyana’ya kadar

Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KYK Genel Müdürlük Eğitim Daire Başkanı Mahmut Zengin, KYK Bölge Müdürü Yılmaz Eren, katıldı. Mahmut Zengin’in program başlamadan önce gazetemize yaptığı özel açıklamada “biz öğrencilerimiz sadece yatak ve yemek vermiyoruz, okulda aldıkları eğitimin yanında KYK olarak bizlerde birçok eğitim ve kültür çalışmaları yapıyoruz. Başka ülkelerden gelen öğrencilerin eğitimine de katkı yapıyoruz. Bunu bizler öğrencilerimize büyük bir aşkla yapıyoruz ve Sadece programlarla kalmıyor kurslar, atölyeler açıyoruz. Yurtlar sadece beslenme barınma değil; eğitime katkısı olan bir kurumdur” dedi.   Açılış konuşmasında Yılmaz Eren, “Tarihini bilmeyen ecdadını tanımayan köksüz bir ağaç, kaynaksız bir ırmak gibidir. Orta Asya’dan viyana ya kadar uzanmış şanlı tarihimiz siz değerli öğrencilerimize feiz verecek, yol gösterecek ve ışık verecektir” dedi.

Hırka-i Saadet “Sarayın Kalbi”dir

Çınaraltı gençlik söyleşileri kapsamında düzenlenen “Talha Uğurluel ile Benim Tarihim” programında Osmanlı sarayının bilinmeyen yönleri ve yanlış anlatılan yaşam şekilleri, harem odası, has oda, Yavuz Sultan selim’in mısır seferleri ve kutsal emanetler lll murad’ın peygamber sevgisi  hırka-i şerif, gümüş sandık gibi gün yüzüne çıkmayan önemli bilgiler görsel sunumlarla anlatıldı. İlk olarak Enderun avlusunu anlatan Uğurlue hırka-i şerif odasını anlattı. “ Genelde sarayı gezenlerimiz bilmeden geziyorlarsa, hırka-i saadet dairesini sadece mukaddes emanetlerin kullanıldığı bir depo, yada bir sergi salonu sanabilirler. Bu daire Topkapı  sarayının kalbinin attığı yer” dedi.

Örgencilere  tablet verildi

Talha Uğurluel’in konuşmasının ardından salonda büyük bir alkış tufanı koptu. Programa KYK bölge müdürü ve eğitim dairesi başkanı tarafından Uğurluel’e plaket taktim edildi. Çekilişle 3 öğrenciye tabletleri verilerek programa son verildi. Program çıkışında okurlarının kitaplarına imza atan Uğurluel, sevenleriyle hatıra fotoğrafları çektirdi. Servet R. Çolak- Memleket

talha-ugurluel-(2).jpg

talha-ugurluel-(3).jpg

 

talha-ugurluel.jpg