Güneydoğu'daki seçimler ilklere sahne oldu

Güneydoğu'daki seçimler ilklere sahne oldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 15 kadın, belediye başkanlığına seçilme başarısı gösterirken, bunların 2'si büyükşehir, 12'si ilçe ve biri de belde belediye başkanlığı koltuğuna oturacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 15 kadın, belediye başkanlığına seçilme başarısı gösterirken, bunların 2'si büyükşehir, 12'si ilçe ve biri de belde belediye başkanlığı koltuğuna oturacak.

Türkiye'de dün yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ise BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak seçildi.

Bunların yanı sıra Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Birsen Kaya Akat, Silvan'da Yüksel Bodakçi, Hazro'da Güler Özavcı Doğu, Eğil'de Petek Elyuse Çapanoğlu Çelik, Bismil'de Cemile Eminoğlu, Lice'de Rezzan Zoğurlu, Mardin'in Dargeçit ilçesinde Zeynep Sipçik, Nusaybin'de Sara Kaya, Mazıdağı'nda Necla Yıldırım, Şırnak'ın Silopi ilçesinde Emine Esmer, Uludere'de Zeynep Üren, Cizre'de Leyla İmret ile Başverimli beldesinde Rabia Tekas seçim sonucunda belediye başkanı oldu.

Seçilen 15 kadın belediye başkanından 1'i AK Parti'den, 14'ü BDP'den aday gösterildi.  

Lice belediye başkanlığına seçilen 25 yaşındaki Rezzan Zoğurlu ile Cizre belediye başkanlığına seçilen 27 yaşındaki Leyla İmret, Türkiye'nin en genç belediye başkanları arasında yer aldı.

- Bağımsız seçilen tek büyükşehir belediye başkanı

Bu arada Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle bölgedeki 4 büyükşehir belediye başkanlığından 3'ünü milletvekili olan adaylar kazanmış oldu. Ahmet Türk aynı zamanda, Türkiye'nin bağımsız seçilen tek büyükşehir belediye başkanı oldu.

- 20 yıl çabaladı başkan oldu

Siirt'in Kurtalan ilçesinde 20 yıldır belediye başkanı seçilmek için mücadele eden Nevzat Karaatay, önceki gün yapılan yerel seçim sonucunda muradına erdi. 1994 yılında Demokrat Parti'den,1999 yılında Doğru Yol Partisi'nden, 2004 yılında Saadet Partisi'nden, 2009 yılında ise AK Parti'den belediye başkan adayı olan Karatay, 5 kez aday olduğu seçimde başkan seçilmeyi başardı.

Kurtalan'a hizmet etmek için aralıksız aday olduğunu dile getiren Karatay, "4 kez kaybettim ama sonunda kazanmayı başardım. 1994 yılında 777, 1999 yılında bin 400, 2004 yılında 2 bin 500, 2009 yılında 4 bin 890 oy almıştım. Önceki gün yapılan seçimde 7 bin 206 oy alarak başkan seçildim. Kazandığım için çok mutluyum. 20 yıldır kente hizmet etmeyi hedefliyordum" diye konuştu.

- 24 yıldır başkanlık yapıyor

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 1989 yılından bu yana belediye başkanlığı görevini yürüten Bahattin Aktuğ, dünkü yerel seçim sonucunda  6 dönem üst üste belediye başkanlığı seçilme başarısı göstermiş oldu.

- Valilik yaptığı şehirde başkanlık yapacak

 Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan AK Parti adayı Celalettin Güvenç de aday olmak için Şanlıurfa Valiliği görevinden istifa etmişti. Güvenç, böylece valilik yaptığı Şanlıurfa'da büyükşehir belediye başkanlığı görevini de yürütmüş olacak.

- Çalıştığı belediyeye başkan oldu

Nusaybin ilçesinde 19 yıldır belediyenin çeşitli birimlerinde çalışan ve son olarak muhasebe müdürlüğü görevini yürüten Sara Kaya, BDP'den belediye başkan adayı gösterilmişti. Seçimi kazanan Kaya, böylece çalıştığı belediyede budan sonra başkanlık koltuğuna oturacak.

- Mayın patlamasında 3 kardeşini kaybetmişti

Batman'dan BDP Belediye Başkanı seçilen Sabri Özdemir, 1 Ağustos 2010 yılında Batman'da meydana gelen mayın patlamasında kardeşleri kapatılan HEP'in eski Batman İl Başkanı Salih Özdemir, eski İHD Batman Şube Başkanı Sadi Özdemir ile Sıddık Özdemir'i kaybetmişti.

Öte yandan, Siirt Belediye Başkanı seçilen Tuncer Bakırhan ise 2001 ve 2003 yılları arasında DEHAP genel başkanlığı yapmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı