Güneydoğu'daki Göçmen Trajedisi

Güneydoğu'daki Göçmen Trajedisi

17 ülkenin katıldığı göçmen kriziyle ilgili toplantıda bölge ülkeleri, gelecekte benzer toplantılar yapma ve arama kurtarma çalışmalarına devam etme konusunda anlaştı

BANGKOK (AA) - Güneydoğu Asya'da insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunun ele alındığı toplantı, bölge ülkelerinin arama kurtarma çalışmalarına devam etmesi ve benzer toplantıların sürdürülmesi kararıyla sona erdi.

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 17 ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen toplantıda, göçmen trajedisiyle ilgili yeni bir karar verilmedi ancak katılımcılar benzer toplantıların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü William Lacy Swing, toplantının en umut verici sonucunun, benzer toplantıların devam etmesine dair fikir birliğine varılması olduğunu belirtti.

Swing, 2012'den beri 160 bin kişinin Güneydoğu Asya'ya akın ettiğini, bunların 25 bininin bu yıl gittiğini söyledi.

"Bu rakamlar büyük rakamlar ancak bu bir işgal ya da göç akımı değil. Doğru politikalarla bir araya gelirsek, bu sorunun üstesinden gelebiliriz" diyen Swing, göçmenlere dair olumsuz algının meseleyle ilgili en büyük zorluklardan biri olduğunu söyledi.

Birçok milletin göçmenlik üzerine kurulduğunu hatırlatan Swing, "Göçmenlere sorun olarak bakmaktan çok fırsat olarak bakmalıyız" dedi.

Diğer yandan BBC'nin haberine göre, toplantının sonunda yayınlanan özette, Endonezya ve Malezya'nın göçmenlere 1 yıllığına geçici barınma sağlayamayı sürdüreceği, bölge ülkelerinin göçmenlerin güvenliğini sağlamak için arama kurtarma çalışmalarına devam edeceği belirtildi.

 Göçmenlerle ilgili olan ülkelere yardımın koordine edilmesi için müşterek görev gücü oluşturulacağı kaydedilen özette, yasal göç için ekonomik ve güvenli kanallar oluşturulması gerektiği bildirildi.

Özette ayrıca, BM'nin düzensiz göçün temel nedenlerini ele alması ve göçmenlere erişiminin olması, ülkelerin göçmenler için istihdam yaratılması ve göçmenlerin temel insan hakları olan barınma, eğitim ve sağlığa erişiminin sağlanması gerektiği belirtildi.

Ancak özette yer alan maddelerin, öneri ve tavsiye olduğu belirtilirken, üzerinde mutabık olunup olunmadığına yer verilmedi.

Tayland Dışişleri Bakanı Thanasak Patimaprakorn, ABD'nin Tayland üzerinden halen açık denizdeki teknelerde bulunan göçmenleri araştırmak için uçuşlar yapmasına izin vereceklerini söyledi. 

ABD, IOM'a göçmen kriziyle mücadele için 3 milyon dolar yardım sözü verirken, Avustralya Myanmar ve Bangladeş'e yaklaşık 4 milyon dolar tutarında insani yardım yapma vaadinde bulundu.

- Göçmen krizinde yaşanan son gelişmeler

Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.

Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor. 

Bu ayın başında Songkhla eyaletinde insan tacirlerinin kurduğu gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslümanın cesetlerinin bulunmasıyla ülkedeki acımasız insan kaçakçılığının gözler önüne serildiği Tayland'da ise hükümet, teknelerdeki göçmenleri topraklarına kabul etmiyor. 

Myanmar dahil 17 ülkenin katıldığı bölgesel zirveye ev sahipliği yapan Tayland son olarak katılımcılara "sorumluluğu paylaşmaları" çağrısında bulunmuştu. Göçmenleri ülkeye kabul etmeyen Tayland'ın bu çağrısı çelişkili bulunarak eleştirilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı