Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci'nde devir teslim zamanı

Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci'nde devir teslim zamanı

Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci'nin (SEDM) sekreterya başkanlığını yürüten Türkiye, 2 yıldır sürdürdüğü görevi temmuz ayında Yunanistan'a devredecek- SEDM Direktörü Büyükelçi Bilgen: "Bu görevde, sürece olabilecek azami katkımızı, Türkiye'nin en

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Balkanlar, Doğu Avrupa ve Güney Kafkasya hattında ordular arasındaki iletişim kanallarını canlı tutup güçlendiren Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci'nin (SEDM) 2 yıldır sekreterya başkanlığını yürüten Türkiye, görevi temmuz ayında Yunanistan'a devredecek.

Balkanlardaki güvenlik diyaloğunun sembolü olan SEDM'in temsilcileri İzmir'de buluştu. Bu toplantı, örgütün, Türkiye'nin sekreterya başkanlığı döneminin 4'üncü ve son toplantısı oldu.

SEDM Direktörü Büyükelçi Levent Bilgen, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan SEDM Sekreterya Başkanlığının 1 Temmuz 2015'ten bu yana Türkiye tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin görev süresinin bu yıl sona ereceğini kaydeden Bilgen, bu süreçte önemli çalışmalar yapıldığını aktardı.

Levent Bilgen, Türkiye'nin dönem başkanlığının 2 yılı kapsadığını ifade ederek, "Bu görevde Sayın Savunma Bakanımızın talimatları ışığında bu sürece olabilecek azami katkımızı, Türkiye'nin enerjisini, bölgeye ilişkin vizyonunu, Balkanlardaki ülkelerarası güvenlik, iş birliği, yardımlaşma ruhunun yerleştirilmesi ve pekiştirilmesi yönünde projeler için ön ayak olmaya çalıştık. Hem de ülkeler arasında bu hedefe yönelik onlara gereken sinerjiyi oluşturmaya çalıştık." dedi.

Bu süreçte çeşitli projeler geliştirildiğini anlatan Bilgen, şöyle devam etti:

"Bunlardan birisi, bu yapılanmanın çağımıza da ayak uydurması bakımından SEDM portalının başlatılması oldu. Onun dışında üyeler arasında, askeri hastaneler arasında iş birliğinin geliştirilmesi projesi var. Savunma alanında kadınların rolü gibi, kadınların barışa, güvenliğe, istikrara katkısının önemini vurgulayan bir başka proje var. Bu çalışmalar tabi hem gönüllük esası çerçevesinde oluyor hem de bunun arkasında belli bir itici ve lokomotif gücün de olması gerekiyor. Ülkemizin bu alanlardaki birikimlerinden yararlanmak dönem başkanlığının birinci önceliği oldu. Bunu da hayata geçirebildiğimizi düşünüyoruz."

- "Teknik ve siyasi konular ele alındı"

İzmir'de 27 Mart'ta başlayan toplantının Türkiye dönem başkanlığındaki son toplantı olduğunu kaydeden Büyükelçi Bilgen, SEDM yapılanması içinde rutin olarak yapılan toplantıda her gün farklı ülkelerin katkılarıyla, bir kısmı teknik, bir kısmı siyasi farklı konuların ele alındığını söyledi.

Levent Bilgen, tüm heyetlerin hem içerik hem de gördükleri misafirperverlikten dolayı büyük bir mutluluk içerisinde olduğunu anlatarak, duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dönem başkanlığını 1 Temmuz itibarıyla Yunanistan'a devredeceklerini dile getiren Bilgen, "Ön hazırlıklar ve irtibatlarımız başlatıldı. Haziran ayında genelkurmay başkan yardımcılarının Karadağ'da katılacağı teknik içerikli üst düzey bir toplantımız olacak. Akabinde devir teslim sürecine gireceğiz." diye konuştu.

Büyükelçi Bilgen, SEDM'in askeri ayağının da bulunduğuna dikkati çekerek, Güneydoğu Avrupa Tugayı'nın (SEEBRIG) SEDM'in mendirekleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin örgütün sekreterya başkanlığının yanı sıra tugay komutanlığını da yürüttüğünü kaydeden Bilgen, "Tesadüftür ki dönem başkanlığımız sırasında tugay komutanlığı Türkiye'nin komutanlığı dönemine geldi. Bu da bizim çalışmalarımıza ayrı güç, sinerji kattı." şeklinde konuştu.

- SEDM

Soğuk savaşın bitmesinin ardından Balkanlarda ortaya çıkan güvenlik boşluğu, çatışma süreçleri ve benzer krizler, bölgelerin silahlı kuvvetleri arasındaki diyalog, iletişim ve iş birliği kanallarının açık ve canlı tutulmasını gerektirdi. Türkiye ve ABD bu ihtiyaçtan hareketle, 1996'da SEDM'in başlatılması için yoğun bir faaliyet yürüttü. 2000 yılında örgütün kuruluş anlaşması imzalandı.

SEDM'e Türkiye, ABD, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Hırvatistan, İtalya, Karadağ, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan üye ülkeler. Moldova da süreçte "gözlemci" statüsüne sahip.

Geçen yıl sürecin 20'nci yılını Türkiye'nin dönem başkanlığında kutlayan örgüte üye ülkelerin savunma bakanları, her yıl bir kez toplanıyor. SEDM üyelerinin genelkurmay başkan yardımcıları da askeri-teknik işleri görüşmek üzere her yıl aynı masa etrafında buluşuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :