Güneydoğu Asya'da ''ilaca karşı dirençli sıtma paraziti'' yayılıyor

Güneydoğu Asya'da ''ilaca karşı dirençli sıtma paraziti'' yayılıyor

Bilim adamları, hastalığın yayılmasını önlemek için radikal önlemlerin alınması uyarısında bulunuyor

ANKARA (AA) - Bilim adamları, Güneydoğu Asya ülkelerinde bulunan ve giderek yayılan, ilaca karşı dirençli sıtma parazitiyle mücadele için zaman kaybetmeksizin radikal önlemlerin alınması uyarısında bulundu.

Oxford Üniversitesince Kamboçya, Tayland, Vietnam, Myanmar, Kenya, Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1000'den fazla sıtma hastasından toplanan kan örnekleri incelendi.

Güneydoğu Asya'daki söz konusu ülkelerde görülen vakalarda, hastalıkla mücadele kullanılan ''artemisinin'' ilacına karşı sıtma bakterisinin direnç gösterdiği ancak Afrika'da böyle bir duruma rastlanmadığını tespit eden bilim adamları, bu durumun hastalıkla mücadeledeki çabaları boşa çıkaracağı uyarısı yaptı.

Direnç gösteren bakterinin Kamboçya-Tayland sınırına ulaştığını kaydeden bilim adamları, Güneydoğu Asya ülkelerinde bakterinin yayılmasını önlemek için zaman kaybetmeksizin radikal tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Durumun tahmin ettiklerinden daha kötü olduğunu vurgulayan bilim adamları, yetkilileri, Myanmar'ın merkez bölgeleri, Loas'un güneyi ve Kamboçya'nın kuzeydoğusundaki vakalar konusunda ikaz etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı