"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi" projesi

"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi" projesi

Proje kapsamında GAP BKİ'nin yürütüğü mesleki eğitim kurslarını tamamlayan Türk ve Suriyeli kursiyerler sertifikalarını aldı- Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasdemir:- "Mesleki eğitimler sadece Suriyeli misafirlerimize değil, aynı zamanda kendi va

ŞANLIURFA (AA) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) teknik desteğiyle hayata geçirilen ve Japonya tarafından finanse edilen "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında mesleki eğitim verilen kursiyerler sertifikalarını aldı.

Şanlıurfa'da bir otelde düzenlenen törende konuşan Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, Türkiye'nin Suriye krizi mağdurları için ilk günden beri din, dil ve ırk ayrımı yapmadan açık kapı politikası uyguladığını söyledi.

Dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesinin Türkiye olduğunu hatırlatan Hasdemir, "Türkiye savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılar yeni bir hayat sundu. Bütün devlet kurumlarımız entegre bir stratejiyle krizin göç etkisinin Suriyeliler ve Suriyelilerin yerleştiği bölgelerde yaşayan halkımız açısından en aza indirilmesi için çok önemli çalışmalar yapmaktadır." dedi.

UNDP ve GAP İdaresi Başkanlığın iş birliğiyle başlatılan projeye, Japonya'nın 10 milyon dolar finansman desteği sağladığını aktaran Hasdemir, şunları kaydetti:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay'da yürütülüyor. Finansman desteği sağlayan Japon halkını ve hükümetine teşekkür ediyorum. Projemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Şimdiye kadar 809 Suriyeli, 208 Türk olmak üzere bin 17 kişiye 47 meslek kursu verildi. Proje tamamlandığında yaklaşık 2 bin kişiye mesleki eğitim vermeyi hedefliyoruz. Mesleki eğitimler sadece Suriyeli misafirlerimize değil aynı zamanda kendi vatandaşlarımıza da huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşadığını göstermek adına güzel bir örnek teşkil ediyor."

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil de yürüttükleri Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesinden hem Türk vatandaşların hem de Suriyeli misafirlerin yararlandığını belirterek, söz konusu projenin özellikle Suriyeli sığınmacılar için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Japonya Büyükelçisi Koichira Nakamura da dünyada en fazla sığınmacının Türkiye'de bulunduğunu, bu koşullar altında son derece cömert bir şekilde sığınmacıları kabul etmeyi halen sürdüren Türk hükümetine teşekkür etiklerini aktardı.

Japonya Hükümetinin Suriye krizi başladığı günden itibaren, Suriyeli sığınmacılara ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştığını ifade eden Nakamura, sözlerini şöyle tamamladı:

"Japonya Suriyeli sığınmacıları kabul eden ülke konumundaki Türkiye’nin yükünü biraz da olsa azaltmak için, uluslararası kurumlar aracılığı ile gerçekleştirdikleri de dahil olmak üzere yaklaşık 500 milyon doların üzerinde yardım gerçekleştirmiştir. Bu tutarın 91 milyon dolarlık kısmı, Birleşmiş Milletlere bağlı kurumların yanı sıra sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştirilen yardımlardır. Ayrıca, çok sayıda sığınmacı kabul eden belediyelere altyapı iyileştirme desteği olarak, Japonya Hükümetine bağlı bir kalkınma kurumu olan Japonya İşbirliği Ajansı (JICA) aracılığı ile, azami 402 milyon dolar tutarında Japon Yeni kredisi temin edilmiştir."

Konuşmaların ardından mesleki eğitimlerini tamamlayan Türk ve Suriyeli kursiyerlere belgeleri verildi.

Törene, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano ve kursiyerler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :