Güney Sudan'daki siyasi kriz

Güney Sudan'daki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Mayardit ile eski yardımcısı Machar arasında kapsamlı anlaşma sağlanması için tanınan süre yarına uzatıldı

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile darbe girişiminde bulunmakla suçladığı eski yardımcısı Riek Machar arasında kapsamlı anlaşma sağlanması için tanınan sürenin yarına kadar uzatıldığı bildirildi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) ara bulucu heyeti Başkanı Seyoum Mesfin, başkent Addis Ababa'da basın toplantısı düzenledi. Mayardit ve Machar arasında kapsamlı anlaşma sağlanması için tanınan sürenin sonuç alınmadan tamamlanması nedeniyle, yarına kadar ek süre verildiği belirtildi.

Mesfin, "İki taraf arasındaki mesafe hala uzak. Ek sürede tarafların Güney Sudan krizini sonlandıracak kapsamlı anlaşmaya ulaşacağını tahmin ediyorum" dedi.

Gün içerisinde önce Mayardit, ardından da Machar ile görüşmeler gerçekleştirdiğine değinen Mesfin, Etiyopya Başbakanı ve IGAD Başkanı Hailemariam Desalegn'ın söz konusu görüşmelerin sonuçlarına ilişkin bilgi aldığını söyledi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğunu öne sürmüştü. Aralarında, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) eski üyeleri ve bakanların oluşturduğu "10’lar grubu"nun da bulunduğu çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Mayardit ve Machar, ilk defa Mayıs 2014'te Etiyopya Başbakanı Desalegn'ın ara buluculuğunda bir araya gelmiş, savaşın sonlandırılması için imzaladıkları barış anlaşması ise tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

Addis Ababa'da, krizin başından bu yana IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde de Haziran 2014'te, geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak bu da hayata geçirilememişti.

Kaynak:Haber Kaynağı