Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan ordusu, BM'nin Devlet Başkanı Mayardit ve Genelkurmay Başkanı Awan hakkındaki suçlamalarını reddetti

CUBA (AA) - Güney Sudan ordusu, Birleşmiş Milletler'in (BM), ülkede hükümet güçleri ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalarla ilgili Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'i suçlayan raporunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Güney Sudan Ordu Sözcüsü Lul Ruai Koang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM raporunun, Güney Sudan yönetimine karşı devam eden kampanya çerçevesinde hazırlanmış gerçek dışı bir rapor olduğunu savundu.

Koang, ordunun, "askerlerin çatışmaların sona ermesinin ardından kışlalarına dönmeleri ve yaşanan ihlallere karışanların yargılanması için askeri mahkemelerin kurulması" gibi talimatlar vererek yükümlülüklerini yerine getirdiğini ifade etti.

BM uzmanlar tarafından hazırlanan bir raporda, temmuz ayında ülkede yeniden alevlenen çatışmalardan Mayardit ile Genelkurmay Başkanı Paul Malong Awan sorumlu tutulmuştu.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ancak başkent Cuba'da, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla, aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :