Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki olaylar

Cumhurbaşkanı Mayardit'in görevden aldığı yardımcısı Machar, IGAD ülkelerini Güney Sudan'a vesayet uygulamakla suçladı

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in görevden aldığı yardımcısı Riek Machar, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ülkelerini, "Güney Sudan'a vesayet uygulamak ve ülke adına konuşmakla" suçladı. 

Ülkesindeki krize ilişkin çözüm arayışları çerçevesinde Etyopya'nın başkenti Addias Ababa'da bulunan Machar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet ve muhalefetin, IGAD'ın, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Zirvesi'ne dün sunduğu raporlarla ilgili istişarede bulunmadığını belirtti.

Zirvede yöneltilen eleştiriler konusunda çekinceleri bulunduğunu ifade eden Machar, "Krizi bitirmek için harcadığımız çabaya rağmen IGAD ülkelerinin çekincelerimiz olan seçenekleri tercih ettiği görülüyor" dedi.

- "Güney Sudan'a vesayeti kabul etmiyoruz"

Güney Sudan'da hükümet ve muhalefeti dışarıda bırakarak bir çözümün mümkün olmayacağını kaydeden Machar, "Güney Sudan'a vesayeti kabul etmiyoruz" ifadesini kullandı.

Machar ayrıca, IGAD'ın dünkü toplantısında krize ilişkin hiçbir ilerleme kaydedilmediğini sözlerine ekledi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Mayardit ve Machar, ilk defa Mayıs 2013'te Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın ara buluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı ancak anlaşma tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 23 Ocak 2014'ten bu yana IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde 10 Haziran'da da "Geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak hayata geçirilememişti.

Kaynak:Haber Kaynağı