Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki olaylar

IGAD zirvesinde mutabık kalınan "yol haritasına" yedili grup itiraz etti

CUBA (AA) - Güney Sudan'daki iktidar partisinden ayrılan ve yedi kişiden oluşan muhalif "yedili grup", ülkedeki krize çözüm bulmak için 25 Ağustos'ta Etiyopya'da düzenlenen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Zirvesi'nde varılan "yol haritasına" itiraz etti.

Hükümet ile isyancılar arasında yürütülen müzakerelere de katılan yedili grup, yayınladıkları ortak bildiride, kalıcı ve adil bir barış için IGAD'dan protokolü yeniden gözden geçirmelerini ve geçiş döneminde yönetimin, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile başbakan arasında paylaşılması için bir formül bulmalarını talep etti.

Açıklamada, Mayardit'in eski yardımcısı ve isyancıların lideri Riek Machar'ın "ulusal birlik geçiş hükümetinde" yer verilmemesinin, barışın sağlanmasına yardımcı olmayacağı ve muhalefeti destekleyenler tarafından yenilgi olarak kabul edileceği aktarıldı.

Yedili grup, eski Sudan Halk Kurtuluşu Hareketi (SPLM) Genel Sekreteri Pagan Amum, eski Bakanlar Kurulu'ndan sorumlu bakan Deng Alor, eski Kültür Bakanı Cirino Hiteng Ofuho, eski Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Kosti Manibe, eski Savunma Bakanı Yardımcısı Majak Dagot, eski Washington Büyükelçisi Ezekiel Lol Gatkuoth ve eski Milli Güvenlik Bakanı Oyai Deng Ajak'tan oluşuyor.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 25 Ağustos'ta düzenlenen toplantıda, söz konusu yol haritasına Güney Sudan hükümeti adına Nhial Deng ile muhalefeti temsilen Taban Deng imza atmıştı.

Merkezi Cibuti'de bulunan ve bölge sorunlarına çözüm üretmek için 1996'da kurulan IGAD'da Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda olmak üzere altı üye ülke bulunuyor.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD'ın arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile muhalifler arasında görüşmeler yapılıyor.

Mayardit ve Machar, ilk defa geçen mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların karşılıklı birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu. 

IGAD, 10 Haziran'da Güney Sudan krizinin çözümü için geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir yol haritası açıklamış ancak bu hayata geçirilememişti.

Kaynak:Haber Kaynağı