Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki muhalif silahlı gruplar, 2 Hindistanlının kaçırılması ve 33 askerin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi

CUBA (AA) - Güney Sudan'da eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı silahlı muhalif grupların, Yukarı Nil bölgesinin doğusundaki petrol sahalarında çalışan 2 Hindistanlının kaçırılması ve 33 askerin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendiği bildirildi.

Muhaliflerin sözcüsü William Gatjiath Deng yaptığı yazılı açıklamada, "Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit rejiminin hizmetinde çalışan 2 Hindistanlıyı yakaladık." ifadesini kullandı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Açıklamada ayrıca, muhaliflerle hükümet arasında çıkan çatışmalarda 33 askerin öldüğü bilgisi paylaşıldı. Muhaliflerden can kaybının olup olmadığıyla ilgili bilgi verilmezken çatışmaların nerede ve ne zaman gerçekleştiği de açıklanmadı.

Muhalif gruplar, daha önce petrol arama şirketlerinde çalışan tüm yabancıları, hayatlarını tehlikeye atmama ve Yukarı Nil ile El-Vahde eyaletindeki petrol üretim çalışmalarını durdurma konusunda uyarmıştı.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "Darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında temmuz 2016'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :