Güney Sudan'daki eyalet sayısını artırma kararı

Güney Sudan'daki eyalet sayısını artırma kararı

IGAD, Cumhurbaşkanı Mayardit'in eyalet saysının artırılmasını öngören kararı ertelemesini istedi

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in ülkedeki eyalet sayısını 10'dan 28'e yükselten ani kararını ertelemesi için girişimlerde bulunduğu belirtildi.

Afrikalı diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Güney Sudan'da ağustos ayında yapılan barış antlaşmasının gözetmenlerinden IGAD, Mayardit'in ülkedeki eyalet sayısını 28'e çıkarma kararını ertelemesi için yoğun diplomatik görüşmelerin yapılıyor. 

Diplomatik görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağının tahmin edildiğini ifade eden kaynaklar, IGAD'ın barış antlaşması gereği kurulacak geçici hükümetinin kurulmasına katkı sağlayacak adımların atılması konusunu hızlandırmaya çalıştığını aktardı.

Mayardit'in bu girişiminin barış antlaşmasını tehdit ettiği belirtildi.

Troyka ülkeleri (ABD, Norveç, İngiltere) tarafından yayımlanan ortak açıklamada da Mayardit'ten geçici hükümet kurulana kadar eyalet sayısını artırma kararını ertelemesi talep edildi.

Barış antlaşmasının var olan 10 eyalet üzerinden imzalandığı, alınacak tek taraflı herhangi bir kararın antlaşmaya yapılmış açık bir ihlal olacağı kaydedildi. 

Mayardit, geçen cuma günü yayımladığı ani kararnamede, ülkedeki eyalet sayısını 10'dan 28'e yükselttiğini açıklamıştı.

Konuya ilişkin Avrupa Birliği de (AB) dün Güney Sudan'ı söz konusu kararın vahim sonuçları konusunda uyarmış, geçici hükümet tarafından yeni anayasanın hazırlanmasına kadar ertelemeye çağırmıştı.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı