Güney Sudan'daki çatışmalar

Güney Sudan'daki çatışmalar

ABD, ülkedeki vatandaşlarını korumak için başkent Cuba'ya 40 takviye asker gönderdi

NAİROBİ (AA) - ABD'nin çatışmalar nedeniyle Güney Sudan'ın başkenti Cuba'daki personel ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması için takviye asker gönderdiği bildirildi.

ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Sözcüsü Yüzbaşı Jennifer Dyrcz, Dışişleri Bakanlığının talebi doğrultusunda 40 takviye askerin konuşlandırıldığını açıkladı.

ABD'nin Cuba Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da ikinci derecedeki personelin ve ülkeyi terk etmek isteyen tüm ABD vatandaşlarının tahliyesi için planlamaların yapıldığı kaydedildi.

Cuba'ya ticari uçuşlar halen yapılmadığı için yüzlerce yardım görevlisi ve farklı ülke vatandaşının tahliyesi charter uçuşlarıyla yapılıyor.

Güney Sudan'dan komşu ülke Uganda'ya kaçmak isteyenlerin de hükümet güçleri tarafından yolları kesilerek para istendiği, araçlarına ateş açıldığı belirtilirken bazılarının da Cuba'ya geri gönderildiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güney Sudan - Uganda geçişinde ciddi güvenlik endişesi bulunduğunu belirterek, taraflara güvenli geçişe olanak sağlaması çağrısı yapmıştı. Cuba'da halk BM'ye ait üsler gibi alanlara sığınsa da hükümete bağlı askerler, sivillerin bu bölgelere girilmesini engellemişti.

Mısır, Uganda ve Almanya, ülkeden vatandaşlarının tahliye edilmesi kararı aldıklarını açıklamıştı.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmalar nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk, yerlerinden edilen en az 36 bin kişinin BM yerleşkelerine sığınmaya çalıştığını belirtmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, sivillerin BM yerleşkelerine girişinin engellendiğine dikkati çekerken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de komşu ülkelere sınırlarını çatışmalardan kaçanlara açması çağrısında bulunmuştu.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden ve 35'i sivil olmak üzere toplam 269 kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) şiddet olaylarını kınamış, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar, pazartesi ateşkes ilan etmişti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :