Güney Sudan'da yeni 4 bin barış gücü askerinin konuşlandırılması

Güney Sudan'da yeni 4 bin barış gücü askerinin konuşlandırılması

Mısır, BM'nin Güney Sudan'da konuşlandıracağı bölgesel güce katılmaya hazır olduğunu bildirdi

KAHİRE (AA) - Mısır, Birleşmiş Milletler'in (BM) Güney Sudan'da konuşlandıracağı bölgesel güce katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed EbuZeyd, yaptığı yazılı açıklamada, BM 71. Genel Kurul görüşmeleri kapsamında New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, Güney Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Taban Deng Gai, Dışişleri Bakanı Deng Alor ve Savunma Bakanı Koala Jock ile bir araya geldiğini belirtti.

Şükri'nin, "Mısır, BM Güvenlik Konseyi ve Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi üyeliği aracılığıyla Güney Sudan'ı her türlü desteklemeyi sürdürecektir" ifadesine yer verilen açıklamada, "Dışişleri Bakanı, güvenlik ve istikrar için Güney Sudan'da konuşlandırılacak bölgesel güce katılmaya hazır olduğunu kaydetti." değerlendirmesinde bulunuldu.

Mısır, Güney Sudan Hükümeti’nin ülkede BM askeri istemediği gerekçesiyle, BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada çekimser kalmıştı.

Oylama, BMGK'nın, "Güney Sudan barış gücü askerlerini kabul etmezse, ülkeye silah ambargosu uygulanabileceği" tehdidi altında yapılmıştı.

Konuşlandırılacak yeni 4 bin barış gücü askeri hakkındaki tartışmalar ise başlamış durumda. Askerlerin ana hedefinin sivilleri korumak olduğu fakat daha ötesine de geçilebileceği ifade ediliyor. BM yetkilileri, yeni barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasının iki ayı geçeceğini belirtiyor.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da çıkan çatışmalar, yüzlerce kişinin ölmesine yol açmış ve ülkede iç savaşa dönüleceği endişesi yaşatmıştı.

Ülkede 2013'te başlayan iç savaşta güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :