Güney Sudan'da geçici hükümetin kurulması

Güney Sudan'da geçici hükümetin kurulması

Yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Alor:- "Güney Sudan'ın yurt dışındaki prestijini artırmak için çalışacağım. Sudan başta olmak üzere komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurulacak"

CUBA (AA) - Güney Sudan'da kurulan yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Deng Alor, ülkesinin yurt dışındaki prestijini artırmak için çalışacağını ve Sudan başta olmak üzere komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurulacağını belirtti.

Ülkede, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde kurulan geçici ulusal birlik hükümetinde üçüncü taraf olan "siyasi tutuklular grubunu" temsilen atanan Dışişleri Bakanı Alor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle ülkesinin karşı karşıya kaldığı diplomatik yalnızlığı gidermek için çalışacağını söyledi.

Alor, "Başta Uganda, Etiyopya, Eritre ve Kenya olmak üzere ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden dost ülkelerle ilişkiler düzeltilmeli. Bugün bu ülkelerle ilişkilerimiz iyi değil. Sudan'la da ilişkilerimiz kötü bir durumda, düzeltilmeli. Güney Sudan'ın yurt dışındaki prestijini artırmak için çalışacağım. Sudan başta olmak üzere komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurulacak." dedi.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşüldü.

Cumhurbaşkanlığı kararı gereğince oluşturulan hükümete Martin Elia Lomoro Geçici Hükümet Başkanı olarak atandı. Oluşturulan kabinedeki 30 sandalyenin 16'sı Mayardit başkanlığındaki hükümet üyelerine, 10'u muhalefete, 2'si diğer siyasi partilere, 2'si de eski siyasi tutuklulara ayrıldı. Eski siyasi tutuklular grubuna Dışişleri ile Ulaşım bakanlıkları verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :