Güney Sudan'da barış süreci

Güney Sudan'da barış süreci

Taraflar arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulamaya konulması için çalışmalara başlandı

Güney Sudan'da hükümet ile isyancılar arasında geçen ağustos ayında imzalanan anlaşmanın uygulamaya koyulması için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Barış anlaşması gereğince Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı olarak kurulan izleme ve takvim komisyonunun başkent Cuba'da düzenlediği toplantıya hükümet tarafını temsilen temsilciler ile "eski siyasi tutuklular" grubu (10 kişi) katılırken, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın liderliğini yaptığı muhalif grubun temsilcileri katılmadı.

Cuba Havaalanı'na gelişinde gazetecilere açıklama yapan "siyasi tutuklular" grubunun sözcüsü John Locke, barış anlaşmasının hayata geçirilmesi ve uzlaşma için Cuba'ya geldiklerini söyledi.

Cuba Enformasyon Bakanı Michael McCoy ise hükümetin barış anlaşmasına bağlı kalacağını vurgularken, siyasi tutukluların Güney Sudan'a dönmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Siyasi tutuklular grubu, Aralık 2013'te yönetime karşı yapılan darbe girişimine katıldıkları suçlamasıyla tutuklanan Güney Sudan'daki iktidar partisinin bazı yetkililerden oluşuyor.

Hükümet ve muhaliflerin geçen ağustos ayında imzaladığı anlaşma, hükümet, Machar liderliğindeki muhalefet, siyasi tutuklular grubu ile Muhalif İttifak Partileri'nin katılacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı