Güney Sudan'da 3 bin çocuk asker serbest bırakılacak

Güney Sudan'da 3 bin çocuk asker serbest bırakılacak

UNICEF, Güney Sudan'da 3 bin çocuk askerin serbest bırakılması konusunda silahlı gruplarla anlaştı

CUBA (AA) - BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Güney Sudan'da silahlı gruplarla 3 bin çocuk askerin serbest bırakılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

UNICEF'ten yapılan açıklamada, Jonglei eyaletindeki Gumuruk köyünde 280 çocuk askerin silahlarını ve üniformalarını Güney Sudan Ulusal Silahsızlanma, Terhis ve Topluma Yeniden Entegrasyon Komisyonu'nun nezaretindeki bir törenle bugün teslim ettiği bildirildi.

Açıklamada, Güney Sudan Demokratik Hareketi'nin lideri David Yau Yau'nun ordusuna alınan, yaşları 11 ile 17 arasında değişen çocuklardan bazılarının dört yıldır fiili çatışma içinde olduğu, çoğunun hiç okula gitmediği belirtildi.

Çocukların geri kalanlarının gelecek ay aşama aşama serbest bırakılacağı kaydedilen UNICEF açıklamasında, serbest bırakılan çocukların temel sağlık, gıda, su, giysi ve korunma ihtiyaçlarının karşılandığı, yakında eğitim olanaklarına da kavuşacağı ifade edildi.

Kuruluş, çocukları aileleriyle yeniden bir araya getirmeye de çalışacak.

UNICEF Güney Sudan temsilcisi Jonathan Veitch, bu çocukların hiçbir çocuğun görmemesi gereken şeyleri yapmaya zorlandığını belirterek, "Binlerce çocuğun serbest kalmasıyla, yeniden hayatlarını kurmaları için çok büyük bir desteğe ihtiyaçları var" dedi.

Kuruluş, her bir çocuğun topluma yeniden entegre olmasının iki yıllık maliyetinin 2 bin 330 dolar olacağını açıkladı.

UNICEF'in verilerine göre, Güney Sudan'da çoğu erkek 12 bin çocuk silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılıyor.

Güney Sudan 2011'de bağımsızlığını ilan etmeden önce Sudan ordusunda albay olan Murle kabilesinden Yau Yau, 2010 yılında yapılan seçimde milletvekilliğini kazanamaması üzerine iktidar partisini seçime hile karıştırmakla suçlayarak silahlı mücadele başlatmıştı. Yau Yau, hükümetle anlaşmasının ardından Temmuz ayında Pibor bölgesi başkanlığına atanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı