Güney Sudan üst düzey heyeti, Mısır'da

Güney Sudan üst düzey heyeti, Mısır'da

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Benjamin: "Bakanların gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında sağlık, tarım, gençlik ve kültür gibi alanlarda iş birliğinin yolları ele alındı"

KAHİRE (AA) - Mısır'ı ziyaret eden Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, iki ülke arasında birçok alanda iş birliği anlaşmaları imzalandığını belirtti. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gelen Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından iki ülke dışişleri bakanları basın toplantısı düzenledi. 

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Benjamin, "Bakanların gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında sağlık, tarım, gençlik ve kültür gibi alanlarda iş birliğinin yolları ele alındı. İlgili bakanlar tarafından çıkar değil kardeşlik ve dayanışma ilişkisi çerçevesinde birçok anlaşma imzalandı" dedi.

Mısır'ın, Güney Sudan'ın istikrarı ve kalkınmasına verdiği destekten söz eden Benjamin, eğitim alanında iki ülke ilişkilerinin geliştiğini, Mısır üniversitelerinde Güney Sudanlı 70 öğrencinin burslu okuduğunu ifade etti. 

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de ülkesinin söz konusu ziyaretlere büyük önem atfettiğine dikkati çekerek, iki ülke arasında her zaman güçlü ilişkiler olduğunu, çıkar eksenli bir ilişkiye sahip olmadıklarını ifade etti.

İki ülkenin, su kaynaklarını geliştirmeye, Nil Nehri'nin kollarının temizliği konusuna önem verdiğini aktaran Şükri, şunları kaydetti:

"Nil havzası konusunda aramızda tam bir koordinasyon var. Bunun yanı sıra birçok alanda karşılıklı yatırım hacmine de sahibiz. Ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması taraflar arasında barışçıl çözüm yoluyla çatışmaların sonlandırılmasını da Mısır olarak destekliyoruz."

  Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, resmi temaslarda bulunmak üzere 8 bakandan oluşan beraberindeki heyetle 20 Kasım'da Mısır'a gelmiş, ziyaret çerçevesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Başbakan İbrahim Mihlib ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile bir araya gelmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı