“Güney Sudan iç savaşı yaklaşık 400 bin can aldı”

“Güney Sudan iç savaşı yaklaşık 400 bin can aldı”

İngiltere'deki bir araştırma grubu tarafından hazırlanan raporda, Güney Sudan iç savaşının 382 bin 900 kişinin ölümüne yol açtığı kaydedildi

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan’da 5 yıl süren iç savaşın, bilinenin ve tahmin edilenlerin aksine yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne yol açmış olabileceği bildirildi.

İngiltere’deki Londra Tropikal Tıp ve Hijyen Okulu tarafından hazırlanan son rapora göre, çatışmalar ve bunun yol açtığı hastalık ve sağlık hizmetine erişim zorluğu iç savaş sırasında ülke genelinde toplam 382 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Yıllardır on binlerle ifade edilen ve daha önce Birleşmiş Milletlerin 50 bin olarak açıkladığı ölü sayısı ilk defa bağımsız bir araştırmayla dünya kamuoyunun gündemine taşındı.

Ölenlerin çoğunun kuzeydoğu ve güney bölgelerine yoğunlaştığı kaydedilen raporda, en fazla ölümün 2016 ve 2017 yıllarında yaşandığı belirtildi.

Sadece çatışmaların doğrudan 190 bin kişinin ölmesine yol açtığına yer verilen raporda, hayatını kaybedenlerin çoğunu erkeklerin oluşturduğuna ve tahmin edilenin aksine çocuk ölümlerinin savaş öncesinden daha yüksek olmadığına yer verildi.

Ülke içerisinde yaklaşık 2 milyon kişinin yer değiştirmesine ve yaklaşık 2,5 milyon Güney Sudanlının mülteci olmasına yol açan savaşa dair hazırlanan raporun istatiksel modellemeyle hazırlandığı bildirildi.

Sudan'dan 2011'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu, taraflar defalarca barış ve ateşkes anlaşması imzalasa da çatışmalar yeniden patlak vermişti.

Son olarak 12 Eylül'de Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 33. IGAD Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda bir araya gelen muhalif lider Machar ve Mayardit barış anlaşmasına imza atmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :