Güney Sudan Arap Birliğine üyelik başvurusunda bulundu

Güney Sudan Arap Birliğine üyelik başvurusunda bulundu

KAHİRE (AA) - Güney Sudan Cumhuriyeti'nin merkezi Kahire'de olan Arap Birliğine üyelik başvurusunda bulunduğu bildirildi. Mısır Resmi Haber Ajansının...

KAHİRE (AA) - Güney Sudan Cumhuriyeti'nin merkezi Kahire'de olan Arap Birliğine üyelik başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Mısır Resmi Haber Ajansının (MENA) Arap Birliğindeki diplomatik kaynaklardan aktardığı habere göre, birliğe üyelik başvurusunda bulunan Güney Sudan'ın talebi yarın düzenlenecek 149'uncu Dışişleri Bakanları oturumunda değerlendirmeye sunulacak.

Konuya ilişkin henüz Güney Sudan yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmazken, Arap Birliğinden daha önce yapılan açıklamalarda Güney Sudan'ın üyeliğine herhangi bir engelin olmadığı belirtilmişti.

Arap Birliğine üyelik şartlarının arasında anayasada Arapça'nın resmi dillerden biri olduğunun beyanı gerekli görülüyor. Halihazırda İngilizcenin resmi dil olduğu Güney Sudan'da konuşulan Arapça, Juba Arapçası olarak adlandırılıyor.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit 2016'da yaptığı bir konuşmada, Araplar'ın Güney Sudan'ı üyelik için başvursa dahi kabul etmeyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Güney Sudan Cumhuriyeti, 2011'deki bağımsızlık ilanının ardından 2013'ten bu yana binlerce kişinin öldüğü ve yüz binlercesinin yurtlarından ayrılmak zorunda kaldığı iç savaşla mücadele ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :