Güney Kore'ye konuşlandırılacak THAAD sistemi

Güney Kore'ye konuşlandırılacak THAAD sistemi

Çin, THAAD sistemi yerleştirilmesi kararının Çin-Güney Kore ilişkilere zarar verdiğini belirtti

PEKİN (AA) - Pekin yönetimi, Güney Kore'de ABD füze savunma sistemi konuşlandırılması kararının Çin-Güney Kore ilişkilerine zarar verdiğini kaydetti.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Laos'ta düzenlenen 49. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları toplantıları ve Bölgesel Forum'a katılan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Güney Koreli mevkidaşı Yun Byung-se, burada ikili görüşmede de bulundu.

Vang, Yun ile yaptığı görüşmede, bölgesel stratejik güvenlik tehdidi endişesi ile Güney Kore'ye konuşlandırılacak Terminal Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemini eleştirerek, bunun Çin-Güney Kore ilişkilerindeki karşılıklı güven temeline zarar verdiğini söyledi.

Yun da Kuzey Kore'nin olası füze saldırılarına karşı kurulacak bu ABD füze sisteminin Güney Kore'nin güvenliğini koruma amacı taşıdığını ve Çin'in güvenlik çıkarlarını zedelemeyeceğini vurguladı.

Seul ve Washington yönetimleri, THAAD'ın gelecek yıl sonuna kadar Güney Kore'nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı.

ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme planına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :