Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho Gaziantep'te

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho Gaziantep'te

Büyükelçi Yun-soo Cho, İslahiye ilçesindeki çadır kentte okul açılışına katıldı- Cho: "(Sığınmacılara hitaben) Güçlü olun. Suriye'yi yeniden ayağa kaldırmanız gerekiyor"

GAZİANTEP (AA) - Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Yun-soo Cho, Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki çadır kentte okul açılışına katıldı.

Cho, ilçede yaklaşık 14 bin Suriye'den ve Kuzey Irak'tan sığınmacıların kaldığı Yeşilyurt Mahallesi'ndeki 2 nolu kampı ziyaret etti. Cho'nun ziyareti sırasında Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, İslahiye Kaymakamı Ramazan Yıldırım ve AFAD İyileştirme Daire Başkanı Cengiz Akın da hazır bulundu.

Yun-soo Cho, Güney Kore Cumhuriyeti tarafından yaptırılan okulun açılışını gerçekleştirdi.

Açılış programında konuşan Vali Yardımcısı Uyumaz, Gaziantep'te Suriyelilere eğitim veren 52 merkez bulunduğunu söyledi.

Uyumaz, yaptığı konuşmada, bu okullarda 56 bin Suriyelinin eğitim gördüğünü belirterek, "Bu okulları çok çok önemsiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak Korelilerle çok yakın bir ilişkimiz var. Tarihi bir bağımız var. Bugün de böyle bir günde çalışma içerisinde birlikte olmaktan çok mutluluk duyuyorum. Başta Sayın Büyükelçimiz olmak üzere tüm Korelilere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

AFAD İyileştirme Daire Başkanı Akın, Türkiye'nin milli gelirine göre insani yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada geldiğini vurgulayarak, Güney Kore hükümetinin 2 milyon dolarlık proje kapsamında 2'si Gaziantep'te, 2'si de Şanlıurfa'da olmak üzere 4 okul yapacağını söyledi.

Cho da sığınmacıları Arapça selamlayarak başladığı konuşmasında, Şam, Halep, Palmira gibi, birçok medeniyetin yaşandığı toprakların savaş yerine dönmesinin, insanlarının savaştan kaçıp "mülteci" olarak yaşamak zorunda kalmasının kendisini üzdüğünü söyledi.

- "Hayal kurarak ders çalışın"

Cho, şöyle konuştu:

"Güçlü olun. Suriye'yi yeniden ayağa kaldırmanız gerekiyor. Bunun için ne yapmalıyız? Kore vatandaşları savaş sırasında bile ders çalıştılar. İyi yemek yememelerine rağmen ders çalıştılar. Hayal kurarak ders çalışın. Geçen yıl burayı ziyarete geldiğimde öğrencilerin ders çalışabilecek ortamlarının olmadığını görünce üzülmüştüm. Ziyaret esnasında etrafımda koşuşturan, dolaşan bir sürü çocuk görünce çocukların eğitimi için okul inşa etmek istemiştim. Bugün Kore hükümetinin desteğiyle bu okulun açılmasından dolayı mutluyum."

Büyükelçi Cho ve beraberindekiler, daha sonra 22 derslikli okulun açılış kurdelesini kesti.Derslikleri ziyaret eden Cho'ya çiçek takdim edildi.

Cho, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi, okul sıralarında oturdu, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Cho, sığınmacılardan oluşan futbol takımının formasını giyerek maç yaptı.

Yunsoo Cho, kendisinin de küçükken futbol oynadığını belirterek, sığınmacılarla futbol oynamaktan duyduğu memnuniyeti kaydetti.

Cho, yerleşkedeki gezisinde çocukları kucağına alarak sevdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :