Güney Kore’deki Choi skandalı

Güney Kore’deki Choi skandalı

Meclis, Park hakkında meclis soruşturulması açılmasına karar verdi

SEUL (AA) - Güney Kore'de milletvekilleri, eski dostu Choi Soon-sil'in resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğu ortaya çıkan Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin bağımsız soruşturulmasına imkan sağlayan yasayı parlamentodan geçirdi.

Muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Mecliste yapılan oylamada, Choi'nin devlet işlerini yönlendirmesine izin verdiği gerekçesiyle Park hakkında meclis soruşturulması açılmasına karar verildi.

Alınan karara göre, iddiaların araştırılması için bağımsız bir komite kurulacak. Komiteye soruşturmasını tamamlayıp rapor sunması için 4 ay süre tanınacak.

Bu arada Park'ın avukatı Yoo Yeong-ha, devlet başkanının gelecek hafta savcılar tarafından sorgulanması için hazırlık yaptıklarını belirtti.

Park, ülkenin görevi başındayken savcılar tarafından sorgulanan ilk devlet başkanı olacak.

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Başkent Seul'de hafta sonu Park'ın istifasını isteyen on binlerce kişi gösteri düzenlemiş, gösteriye üç muhalefet partisi de destek vermişti.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlamasıyla tutuklanan Choi'nin kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor. Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :