Güney Kore'deki Choi skandalı

Güney Kore'deki Choi skandalı

Devlet Başkanı Park Guen-hye, skandalın ardından ilk kez vatandaşlarla bir araya geldi

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalın ardından ilk kez vatandaşlarla bir araya geldi.

Park, bugün ülkenin güneydoğusunda Daegu kentinde bir pasaja giderek, vatandaşlarla sohbet etti.

Park'ın sözcüsü, Daegu'daki ziyaretin bir süre önce yangında tahrip olan pasajdaki son durumu incelemek ve dükkan sahiplerinin şikayetlerini dinlemek amaçlı olduğunu belirtti.

Daegu, Park'ın daha önce dört kez temsilci olarak Ulusal Meclise seçildiği siyasi kalesi olarak biliniyor.

Güney Kore'deki skandal, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Park'ın eski müsteşarı Chang Yoon-hoi'in eski eşi olan Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyordu.

Ancak skandalın patlak vermesinin ardından kamuoyunda itibarı azalmış, vatandaşların artan tepkisi üzerine başkent Seul'de her cumartesi yüz binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Park, kendisini istifaya çağıran toplu gösterilerin ardından önceki gün, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek, her şeyi bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Muhalefet yetkilileri, meclis soruşturması için cuma günü oylama yapılacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :