Güney Kore'deki Choi skandalı

Güney Kore'deki Choi skandalı

Park, hakkında açılacak bağımsız soruşturmaya başkanlık edecek kişiyi belirledi

ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, görevi kötüye kullandığı iddiasıyla hakkında bağımsız soruşturma yapılmasına ilişkin yasa tasarısının geçen hafta onaylanmasının ardından soruşturmaya başkanlık etmesi için eski bir savcıyı bağımsız danışman olarak atadı.

Park, resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğunun ortaya çıkmasıyla başlayan skandalla ilgili hakkında doğrudan soruşturma açılmasını öngören yasa tasarısının imzalanmasıyla muhalefet partileri tarafından belirlenen iki adaydan Park Young-soo'yu bağımsız danışman olarak atadı.

Park Young-soo'nun liderliğinde 20 savcının bulunduğu 105 kişilik ekibin yakında çalışmalara başlayacağı ve üç ay boyunca soruşturma yürütme yetkisine sahip olacağı bildirildi.

Başkanlık Sarayı Mavi Ev'den yapılan açıklamada, Park hakkındaki iddiaların "asılsız ve siyasi ön yargılı " olduğu, devlet başkanının "masumiyetinin" ispat edileceği savunuldu.

Park, kendisini istifaya çağıran toplu gösterilerin ardından dün, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek, her şeyi bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Muhalefet yetkilileri, meclis soruşturması için cuma günü oylama yapılacağını duyurmuştu.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla da yargılanıyor.

Skandalın, Park'ın ülkede gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in, konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :