Güney Kore'de istismara uğrayan kadınlar

Güney Kore'de istismara uğrayan kadınlar

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Japonya'nın işlediği suçları samimiyetle yeniden değerlendirmesini istedi

ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Japonya'nın, 2. Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlara dair 2015'te varılan anlaşmayla konunun kapandığını iddia etmeye hakkı olmadığını söyledi.

Yonhap'ın haberine göre, Kore'nin Japonya'ya karşı bağımsızlık hareketini başlatmasının 99. yıl dönümünde düzenlenen törende konuşan Moon, "Japon hükümeti, faili olduğu, istismar edilen kadınlar sorunun çözülmesi konusunun hallolduğunu ileri sürmemelidir." diye konuştu.

Savaş sırasında gerçekleştirilen insanlık dışı hak ihlallerinin "halloldu" denilerek örtülemeyeceğini kaydeden Moon, "Gerçek bir duyarlılık, tarihi hatırlayarak ve öğrenerek geliştirilir. Özellikle de bu tarih makus ve acı dolu bir tarihse." ifadelerini kullandı.

Halkının ve kurbanların Japonya'dan sadece samimi bir özür beklediğini vurgulayan Moon, "Japonya'nın baskı yaptığı komşularının gönlünü almasını diliyorum. Japonya'dan özel bir muamele beklemiyorum, sadece samimi bir özür ve bizimle yürümesini istiyorum." dedi.

Bu arada istismar edilen kadınlara ait bir toplu mezarın görüntüleri ortaya çıktı.

Sungkonghoe Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta Japon askerleri tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında 1944'te istismar edilen ve öldürülen yaklaşık 30 kadına ait 19 saniyelik görüntü paylaşıldı.

ABD ve Çin Müttefik Kuvvetlerini tarafından çekilen görüntülerin, Çin'in Tengchong kenti yakınlarında kaydedildiği sanılıyor.

ABD Ulusal Arşivleri ve Kayıtları'nda bulunan görüntülerde, çok sayıda kadın cesedi görülüyor.

Araştırmacılar, 2016'da Müttefik Kuvvetleri'ne ait operasyon günlüğünde de "13 Eylül 1944 gecesi, Japonlar Tengchong kentinde 30 Koreli kadını vurarak öldürdü" şeklinde bir kayıt ve videoyla aynı yerde çekildiği sanılan bir fotoğraf bulmuştu.

Araştırmacılar, ABD-Çin güçlerinin Tengchong'u Japonya'dan aldığı sırada kentte 70-80 kadar köle olarak kullanılan kadın olduğunu belirtiyor. Bunların 23'ü Müttefik Kuvvetleri tarafından esir olarak alınırken, gerisinin Japon askerleri tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, Seul ve Tokyo, istismar mağduru Koreli kadınlar konusunun "nihai ve değiştirilemez şekilde" karara bağlanmasını öngörmüştü.

Anlaşma kapsamında Japonya, hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin artık bu konuda suçlayıcı ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.

Mayıs ayında göreve gelen Devlet Başkanı Moon ise Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak konuyu yeniden tartışmaya açmıştı.

Moon, selefi Park Geun-hye döneminde Japonya ile varılan anlaşmadan ötürü özür dilemişti. Moon, Park döneminde varılan mutabakatı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan "siyasi bir anlaşma" olarak nitelendirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :