Güney Kore'de Başkanlık Sarayı aranmayacak

Güney Kore'de Başkanlık Sarayı aranmayacak

ANKARA (AA) - Güney Kore'de mahkeme, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalına yönelik...

ANKARA (AA) - Güney Kore'de mahkeme, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalına yönelik soruşturma kapsamında savcıların, devlet başkanlığı ofisinde arama yapmasına izin vermedi.

Yonhap haber ajansına göre, geçen ay Devlet Başkanlığı Sarayı Mavi Ev'den güvenlik sebebiyle delil toplamasına izin verilmeyen bağımsız savcı Park Young-soo'nun konuya ilişkin Seul İdare Mahkemesine açtığı dava reddedildi.

Bir saat süren duruşmanın ardından mahkeme, bağımsız danışmanın böyle bir talepte bulunma yetkisinin olmadığına hükmederek davayı reddetti.

Bu arada Devlet Başkanlığı Sarayı'nın aranmasının önüne geçen mahkeme kararının temyiz edilemeyeceği kaydedildi.

Öte yandan, Park hakkındaki iddiaları araştırmak üzere atanan bağımsız savcılar, Park'ın görevini geçici olarak devrettiği Başbakan Hwang Kyo-ahn'dan soruşturmanın bir ay daha uzatılmasını talep etti.

Savcılar, geçen hafta mahkeme kararıyla arama yapmak için "Mavi Ev" olarak adlandırılan başkanlık sarayına girmeye çalışmış ancak Park'ın danışmanlarının engellemesiyle karşılaşmıştı. Danışmanlar devlet sırlarının olduğu yerlerde arama yapılmasını engelleyen kanunu gerekçe olarak göstermişti.

Savcılık sözcüsü Lee Kyu-chul, engellemenin yasal olup olmadığına dair Seul İdare Mahkemesinde dava açacaklarını açıklamıştı.

Park, 8 Şubat'ta ne zaman ifade vereceğine dair basına sızdırılan haberlere tepki olarak ifade vermekten vazgeçtiğini duyurmuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :