Güney Kore lideri Park 10 danışmanının istifasını istedi

Güney Kore lideri Park 10 danışmanının istifasını istedi

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, bir din adamının kızı olduğu bilinen eski dostunun, önemli devlet işlerine müdahil olmasına izin...

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, bir din adamının kızı olduğu bilinen eski dostunun, önemli devlet işlerine müdahil olmasına izin verdiğine ilişkin soruşturma sırasında 10 danışmanını görevden alıyor.

Eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi bir görevi olmasa da devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığının ortaya çıkmasının ardından hafta başında Güney Kore halkından özür dileyen Park, bugün üst düzey danışmanlarından 10'unun istifalarını istedi.

Yonhap ajansının haberinde de skandal üzerine Park'ın eski ve şimdiki yardımcılarından bazılarının evlerinin savcılık kararıyla arandığı belirtildi. Müfettişlerin, evlerdeki bilgisayarlara ve belgelere el koyduğu kaydedildi.

Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarına siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan gizemli bir karakter olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak, iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor.

Skandalın, Park'ın, Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popüleritesini önemli ölçüde azalttığı düşünülüyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Ayrıca bugün Güney Kore'nin başkenti Seul'de geniş katılımlı hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmesi planlanıyor.

Park, 2012 devlet başkanlığı seçim kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi'nin, konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek, bu durumun geçmişte sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :