Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu, Trabzon'da

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu, Trabzon'da

Sangkyu: "İki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için gayret gösteriyoruz"

TRABZON (AA) - Güney Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için gayret gösterdiklerini söyledi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükelçi Sangkyu'yu kabulünde yaptığı konuşmada, Türkiye Kore ilişkilerinin çok eski dönemlere dayandığını söyledi.

Türk ve Kore kültürünün birbirine çok yakın olduğunu belirten Öz, şöyle devam etti:

"Bu ortak kültür ve bağı, iki ülkedeki yaşam kültüründen, gelenek ve göreneklerinden, oyuncaklarından ve davranış kalıplarından görebiliyoruz. Kore Savaşı iki ülkeyi kader ve dostluk olarak birbirine yaklaştıran bir olay olmakla beraber oraya giden Türk askerlerinin fedakarlığı, eğitime ve sosyal hayata verdiği destek, Kore ve Türk milleti arasında ayrı bir duygusal bağ oluşturmuştur. Hem tarihten, hem de Kore Savaşı'ndan gelen bu dostluğu, 2002 Dünya Kupası'nda iki ülkenin birbirine karşı sevgi ve kardeşlik içerisinde oynamaları ve Şenol Güneş'in orada görev alması da perçinleyen örneklerdendir."

Öz, Kore'nin ekonomik olarak da son 30 yılda önemli bir sanayileşme ve dış ticaret açısından kalkınma hamlesi yakaladığını ifade ederek, "Bugün 500 ile 600 milyar dolarları bulan ihracatıyla bölgede önemli bir ekonomik güç haline geldi. Türkiye ile ticari ilişkilerde önemli işbirlikleri var. Türkiye'de iş yapan önemli Kore firmaları var. Yeni yatırımlarla beraber bu ilişkiler daha da güçlenecektir" dedi.

Kültürel benzerliklerin turizmle de desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Öz, "Bu değerler turizmle de desteklenirse ki bu anlamda ilimizde çok güzel olumlu gelişmeler yaşanıyor. Burada açılacak dil kurslarıyla kültürel anlamda ilişkilerimizi ticari ilişkilere de yansıtabilirsek eminim Türkiye-Kore arasındaki ilişkilere Trabzon'un da önemli katkıları olacaktır" diye konuştu.

- Büyükelçi Sangkyu

Sangkyu ise Trabzon'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Karadeniz Teknik Üniversitesinde bizim kültürel bir etkinliğimiz var. Bir de burada Korece dil kursu açmak için çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

Trabzon'un tarihi ve kültürel anlamda önemli bir şehir olduğunu kaydeden Sangkyu, şunları kaydetti:

"Doğal güzellikleri olan Trabzon'a, Kore'den çok turistin geleceğine inanıyorum. Ankara'da Trabzon’un çayını içiyorum. Trabzon'un Kore ile ilişkisi çok iyi. Bizim büyükelçilikte kültür merkezimiz var. Kültür merkezimiz aracılığıyla Türkiye'de Kore kültürünü tanıtmak için çaba göstereceğiz. Bir de Kore'de Türkiye'nin, Trabzon'un kültürünü tanıtmak için çalışacağız. İki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için gayret gösteriyoruz."

Konuşmaların ardından Vali Öz, Büyükelçi Sangkyu'ya ziyaretin anısına gümüş telkari işlemeli kahve fincan takımı hediye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı