Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye Etiyopya'da

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye Etiyopya'da

Park Geun-hye:- "Gelecek 5 yıl içinde Afrikalı 10 bin gence iş imkanı sağlayacak kalkınma planı hazırlayacağız"

ADDİS ABABA (AA) - Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, gelecek 5 yıl içinde 10 bin Afrikalı gence iş imkanı sağlayacak kalkınma planının hazırlanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Park, Etiyopya'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Addis Ababa'daki Afrika Birliği toplantısına katıldı. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'nın da yer aldığı toplantıda Park, ülkesinin Afrika kıtası ile ekonomik ortaklık kurma konusunda ısrarlı olduğunu vurguladı.

Güney Kore'nin deneyimlerinin Afrika'ya aktarılması için bu kıtaya gönüllü 4 bin kişi göndermek istediklerini anlatan Park, Afrika'da teknolojiyi geliştirmek için "teknolojik yenilik merkezi" inşa edilmesine çalıştıklarını kaydetti.

Park, gelecek 5 yıl içerisinde Afrikalı 10 bin gence iş imkanı sağlayacak ve bunların 6 bininin Kore ve Afrika'da eğitim görecekleri bir kalkınma planı hazırlanacağını söyledi.

Afrika ülkeleri için sağlık hizmetleri ve gıda yardımlarından oluşan bir program hazırlığı içinde olduklarını dile getiren Park, Afrika kıtasıyla ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla bu yıl Addis Ababa'da Kore-Afrika İşbirliği Forumu yapılacağını bildirdi.

Afrika ülkelerinin Kuzey Kore'nin nükleer programına yönelik kınamalarını takdir ettiklerini ifade eden Park, Güney Kore'nin terör, radikalizm ve korsanlıkla mücadele konusunda Afrika ile işbirliğine devam edeceği mesajını verdi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dlamini-Zuma da Park'ın, Afrika Birliği merkez binasına yaptığı "tarihi" ziyaretin, Güney Kore ile Afrika arasındaki köklü ve sağlam ilişkinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Afrika kıtasının, Güney Kore'nin kalkınma alanındaki başarılı deneyiminden istifade edeceğini belirten Dlamini-Zuma, bu ülkeyle deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmayı istediklerini dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı