Güney Kore, ABD ve Japonya'dan ortak tatbikat

Güney Kore, ABD ve Japonya'dan ortak tatbikat

Kuzey Kore "Pasifik Ejderhası" tatbikatına sert tepki gösterdi

SEUL (AA) - Güney Kore, ABD ve Japonya, Büyük Okyanus'ta ilk kez ortak füze savar tatbikatı düzenledi.

ABD ordusu tarafından yayımlanan açıklamada, Büyük Okyanus'ta düzenlenen "Pasifik Ejderhası" adlı tatbikatın üç ülke arasında var olan güçlü ilişkileri daha da geliştireceği vurgulandı.

Seul ve Tokyo'nun ortak sorunlara yönelik birlikte çalışmaya teşvik edildiği açıklamada, tatbikatın, bölgedeki üç önemli gücün bilgi paylaşımını artırdığı, Pyongyang'ın "ısrarlı nükleer silah hırsına" yönelik güçlü bir mesaj olduğu belirtildi.

Güney Kore donanmasından yapılan açıklamada da üç ülkenin füze savar muhriplerinin tespit ve takip ettiği, karadan fırlatılan temsili füzeyle ilgili bilgiler paylaşılarak ortak değerlendirme yapıldığı ifade edildi.

- Kuzey Kore'den sert tepki

Öte yandan, tatbikatı "askeri provokasyon" olarak niteleyen Pyongyang hükümeti, KCNA resmi haber ajansında yayımladığı mesajda, "Kuzey Kore, ülke güvenliğine tehdit oluşturan düşman güçlerine karşı balistik ve nükleer silah çalışmalarını sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore yetkililerinin yapılan tatbikata karşı daha sert kararlar almak için Kim Jong-un'un katılımıyla toplanacak "Yüce Halk Meclisi" için hazırlık yaptığı bildirildi.

Kuzey Kore, 1950'de Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.

ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore'nin 21 Haziran'da iki yeni orta menzilli balistik füze denemesinde bulunduğunu, Musudan tipi füzelerin Kuzey Kore'nin liman kenti Wonsan yakınlarından fırlatıldığını açıklamasının ardından toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), perşembe günü yayımladığı basın bildirisinde Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerini sert biçimde kınayarak tüm BM üyesi ülkelere, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların etkili olması için daha fazla çaba gösterme çağrısı yapmıştı.

Bu ülkenin tekrar tekrar gerçekleştirdiği füze denemelerinin BMGK'nin 1718, 1874, 2087, 2094 ve 2270 sayılı kararlarının ihlali olduğu vurgulanan bildiride, Kuzey Kore'den bu denemelere son vermesi ve BMGK kararlarına uyması istenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :