Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

Avustralyalılar, denizde mahsur durumdaki mültecilerin ülkeye kabul edilmesi için gösteri yaptı

Avustralya'nın Melbourne kentinde, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde teknelerde mahsur durumda bulunan binlerce göçmene yardım edilmesi ve ülkeye alınması talebiyle gösteri düzenlendi. 

 Melbourne'de Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) ve Bangladeşli mültecilere destek için düzenlenen gösteride göçmenlerin ülkeye kabul edilmesi istendi. Başbakan Tony Abbott’un mülteci gemilerini geri göndermeye çalışmasını ve Avustralya’ya kabul etmemesini eleştiren konuşmacılar, gemilerin geri gönderilmesinin mültecileri ölüme göndermekle eşdeğer olduğunu vurguladı.

Gösteride konuşan Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü Janet Rice, Avustralya’ya daha önce gelen mültecilerin ülkeye önemli katkılar yaptığını söyledi.

Ülkelerindeki ölüm tehlikesinden kaçan ve denizde mahsur kalan mültecilerin Avustralya’ya kabul edilmesini talep eden Senatör Rice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu anda kuzeyimizde insanlık felaketi yaşıyoruz. Komşularımız Malezya, Endonezya ve Tayland, mültecileri kabul edebileceklerini son anda açıkladılar fakat Avustralya insanlık dışı, acımasız davranıyor ve olması gerektiği gibi yardım sever, cömert ve merhametli bir ülke değil" dedi.

Rice, Avustralya Başbakanı Abbott’un Rohingyalı mültecileri ülkeye almayacağını üç defa "hayır" diyerek açıklamasını ise "korkunç" şeklinde nitelendirdi. 

Avustralya Burma (Myanmar) Rohingya Organizasyonu yetkilisi Habib Habiburahman da ülkede "etnik temizlik yapıldığını" savundu. Habiburahman, "Burma’da Haziran 2012’den beri bu insanlara soykırım uygulanıyor, etnik temizlik uygulanıyor. Yaklaşık 165 bin insan toplama kamplarına yerleştirildi. Arakan’da 42 tane toplama kapı var. 1 milyon insan hapsedilmiş durumda ve oradan çıkamıyor hatta uluslararası ajanslar ve Birleşmiş Milletler orada yiyecek ve tıbbi yardım yapamıyor. Oradaki insanların hiçbir seçenekleri yok. Oradan kaçmaları lazım. Sığınacak bir yer arıyorlar, korunmaya ihtiyaçları var, yardım eline ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen göstericiler "Gelmelerine izin verin, kalmalarına izin verin", "Avustralya Rohingyaları almalı", "Mülteciler hoş geldiniz" sloganları ve pankartları eşliğinde iktidardaki Liberal Parti’nin Victoria merkez ofisine kadar yürüdü. Burada bir süre slogan atan protestocular olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı