Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

Endonezya'nın kabul ettiği Arakanlı Müslümanlar yetkililere minnettar

Güney Asya'da Andaman Denizi'nde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerden kurtarılan Arakanlı Müslümanlar, Endonezyalı yetkililere duydukları minnettarlığı dile getirdi. 

Açe'ye bağlı Kuala Langsa'da barınma sağlanan 17 yaşındaki Arakanlı Müslüman Ramida, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Açeliler bizlere, anne babaların çocuklarına davrandıkları gibi muamele ediyor. Minnettarız" dedi.

Muhammed Hasan isimli bir diğer Arakanlı Müslüman da aylarca bir teknede sınırlı gıdayla yaşadıktan sonra artık aç kalmaktan endişe duymadıklarını belirtti. Hasan, teknede günde bir kez lapa yediklerini söyledi. 

Bu arada Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Armanatha Nasir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin amacının, Andaman Denizi'nde teknelerde mahsur kalan yaklaşık 7 bin göçmeni kurtarmak ve bu kişileri karaya çıkarmak olduğunu söyledi. 

Güney Asya'da 1 Mayıs'tan bu yana yaşanan göçmen krizinde Endonezya'ya gelen göçmen sayısı bin 700 civarında. 

Bu arada Endonezya hükümetinin, göçmenlere yönelik olumsuz tepkilere hazırlıklı olmaya çalıştığı bildirildi. 

- Endonezyalı yetkililerden itidal çağrısı -

Endonezya Hukuk, siyasi ve güvenlik işleri Koordinasyon Bakanı Tedjo Edhy Purdjiatno, bölgede yoksul yöre halkıyla, bağış yapılan göçmenler arasında gelecekte yaşanması muhtemel sorunlar konusundaki endişelerini dile getirdi. Purdjiatno, hükümetin yakın gelecekte Endonezya'daki Arakanlı Müslümanların statüsünü değerlendireceğini belirtti. 

Farklı dini örgütler de Endonezyalılara, Müslümanlarla Budistler arasında olası bir çatışmadan sakınmaları çağrısında bulundu. 

Endonezya Budist Konseyi'nden bir yetkili, "Göçmen meselesini, Endonezya'da din odaklı bir soruna dönüştürmeyin" ifadesini kullandı. 

Ülkedeki Ulema Konseyi'nden bir diğer yetkili de Müslüman ve Budist örgütlere Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerini kınamaları yönünde çağrıda bulundu. 

Endonezya Emniyet Genel Müdürü General Badrodin Haiti de Metro TV'ye yaptığı açıklamada, polisin, Açe'de hem yöre halkının hem de Rohingyaların güvenliğini teminat altına aldığını söyledi. 

Malezya ve Endonezya önceki gün Arakanlı Müslümanlara bir yıl sığınma sağlayacaklarını, diğer yandan Bangladeşlilerin ülkelerine gönderileceğini açıklamıştı. 

Tayland hükümetinin ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Bengal Körfezi ile Andaman Denizi'nde yaklaşık 8 bin göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı