Güney Afrika’da İsrail Irkçılık Haftası

Güney Afrika’da İsrail Irkçılık Haftası

CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika’da İsrail Irkçılık Haftası kapsamında organize edilen programlara katılan siyasiler, yazarlar ve akademisyenler, Filistin...

CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika’da İsrail Irkçılık Haftası kapsamında organize edilen programlara katılan siyasiler, yazarlar ve akademisyenler, Filistin halkına destek verilmesi çağrısı yaptı.

İsrail Irkçılık Haftası çerçevesinde Güney Afrika’da konferans veren Filistin asıllı Amerikan yazar Ali Abunimah, Filistin halkının mücadelesinde Güney Afrika’nın tutumunun çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Abunimah, Güney Afrika’nın, Filistin'de apartheidin (ırk ayrımcılığı) hala uygulandığını dile getirdiğini aktararak, Filistin meselesinin, BM gündemine taşınmasının anlamlı olduğunu vurguladı.

- "6 buçuk milyon Filistinli mülteci"

Siyaset Bilimci Dr. Amal Wahdan ise Filistin'in Pretorya Büyükelçiliği tarafından organize edilen programda yaptığı konuşmada, İsrail’in, Filistin halkına uyguladığı ırk ayrımcılığının Güney Afrika’da uygulanmış olan apartheid rejiminden daha katı ve acımasız olduğunu anlattı.

Wahdan, “1948 yılından bu yana milyonlarca Filistinli yüzlerce yıl yaşadıkları yurtlarından sürüldü ve bugün 6 buçuk milyon Filistinli mülteci olarak hayatını sürdürüyor." dedi.

- "Filistin mücadelesine tüm dünya destek vermeli"

Güney Afrika Yükseköğretim Bakanı Naledi Pandor da Cape Town Üniversitesinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Güney Afrika'nın her zaman olduğu gibi Filistin halkının mücadelesine desteğini sürdüreceğini belirterek, “Irk ayrımcılığının en kötüsüne maruz kalmış bir toplum olarak ezilen tüm halkların yanında durmak vazgeçemeyeceğimiz ilkemizdir." ifadelerini kullandı.

Pandor, tüm dünyanın ırk ayrımcılığı mücadelesinde Güney Afrika'ya verdiği destek gibi, Filistin halkının özgürlük mücadelesine de destek vermesi gerektiğini kaydetti.

- İsrail Irkçılık Haftası

İsrail Irkçılık Haftası (IAW) 2004 yılında Kanadalı bir grup öğrenci tarafından başlatıldı. Dünyanın birçok ülkesinde Filistin'in özgürlüğü için etkinlikler düzenlenen hafta kapsamında, film ve belgesel gösterimi, protesto ve seminerler gibi birçok faaliyetle Filistin halkının özgürlük mücadelesine tüm dünyada ortak bir zemin oluşturulmaya çalışılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :