"Gündeme gelen taciz olayları buz dağının görünen yüzü"

"Gündeme gelen taciz olayları buz dağının görünen yüzü"

BM Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi Başkanı Mlambo-Ngcuka:- "Taciz ve istismar olaylarının büyük bir bölümü dile getirilemiyor. Gündeme gelen taciz olayları da buz dağının görünen yüzü"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN Women) Başkanı Phumzile Mlambo-Ngcuka, taciz ve istismar olaylarının büyük bir bölümünün dile getirilemediğini belirterek, "Gündeme gelen taciz olayları da buz dağının görünen yüzü." dedi.

Mlambo-Ngcuka, AP'ye verdiği röportajda, kadına yönelik cinsel taciz ve istismara yönelik dünya genelinde hassasiyetin arttığını vurguladı.

Taciz olaylarına adı karışan ve "dokunulmaz" olarak görülen güç sahibi erkeklere karşı verilen cezaların önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Mlambo-Ngcuka, ancak yaşanan taciz ve cinsel istismar olaylarının çok azının dillendirildiğini ve birçok taciz olayının açığa çıkmadığını söyledi.

Bazı kadınların, tacizcileri tarafından işlerini kaybetme ya da adli süreçle tehdit edildiğini belirten Mlambo-Ngcuka, "Taciz ve istismar olaylarının büyük bir bölümü dile getirilemiyor. Gündeme gelen taciz olayları da buz dağının görünen yüzü." ifadesini kullandı.

Mlambo-Ngcuka, tacizciler için kadının bulunduğu konumun pek bir şey ifade etmediğini dile getirerek, "Ünlü bir kadın olsanız da ya da bir köyde sıradan bir kadın olsanız da failiniz sizin önünüzde duruyor ve size saldırıyorsa hissettiğiniz ihlal ve aşağılanma aynıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Son zamanlarda Hollywood, iş dünyası ve toplumun üst kademelerinde güçlü erkek suçluların gündeme getirildiğini hatırlatan Mlambo-Ngcuka, buna rağmen fabrika ve çiftliklerden otobüslere, trenlere ve evlere kadar dünyanın her yerinde cinsel taciz ve istismarın yaygın olduğunu vurguladı.

Mlambo-Ngcuka, dünyada 150 ülkede kadına yönelik ayrımcılığa karşı yasalar bulunduğunu ancak gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın birçok yerinde kadınlara verilen değerin erkeklere verilen değerin altında olduğunu kaydetti.

Kadına yönelik cinsel taciz ve istismar olaylarının yakın gelecekte azalmasından umutlu olduğunu dile getiren Mlambo-Ngcuka, "Cinsel taciz ve istismarın failleri artık kurbanların uğradıkları saldırıları dile getirebileceğini biliyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :