Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Türkiye ve Venezuela arasındaki ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınması gerektiğini düşünüyorum"- "Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar hedefine taşımak adına çalışmalarımızı artırarak sürdürmemizin iki ülke için de faydalı olacağı kanaatindeyim"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini belirterek, "Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar hedefine taşımak adına çalışmalarımızı artırarak sürdürmemizin iki ülke için de faydalı olacağı kanaatindeyim." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, makamında Venezuela'nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes'i kabul etti.

Türkiye ile Venezuela arasında samimi ilişkilerin bundan sonra da devam edeceğine dikkati çeken Tüfenkci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.

Söz konusu hacmin artırılması gerektiğini belirten Tüfenkci, "Ülkelerimizin karşılıklı sunduğu fırsatlar ve potansiyelleri göz önüne alındığında, bu ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınması gerektiğini düşünüyor ve ticaret hacmimizi 1 milyar dolar hedefine taşımak adına çalışmalarımızı artırarak sürdürmemizin iki ülke için de faydalı olacağı kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük alanında yapılacak iş birlikleri ile ticari ilişkilerin kolaylaşabileceğini dile getiren Tüfenkci, ülkeler arasındaki turizm potansiyelinin de artırılabileceğini ifade etti.

Tüfenkci, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde halkın örnek bir sivil direniş gösterdiğini anımsatarak, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in tüm dünya için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

- Büyükelçi Bracho Reyes

Türkiye'de milli iradeyi ön plana çıkaran duruşu saygıyla karşıladıklarını belirten Venezuela'nın Ankara Büyükelçisi Bracho Reyes, Türkiye'nin dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğine dikkati çekti.

Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde demokratik kazanımlarını hiç olmadığı kadar geliştirdiğini vurgulayan Reyes, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kısacık tarihi içerisinde benim bakış açıma göre, daha önceki dönemlerde AK Parti hükümetinin iktidara gelişinden, Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması ve sonrasındaki sürece kadar, daha demokratik ve özgürlüklerin daha ön plana çıktığı bir siyasi hayat olduğunu ben görmedim. Bunu hem bir tarihçi hem de büyükelçi sıfatıyla söylemek isterim. Türkiye eğer demokrasi ile tanıştıysa o şu andır. Geçtiğimiz 15 Temmuz'da yaşanan elim olaydan dolayı Venezuela ilk karşı duruşu gösteren ülkelerden biri olmuştur. Cumhurbaşkanımız olayın akabinde Türkiye’ye geldi."

Türk Hava Yollarının (THY) Venezuela seferlerini başlatmasının ticari ilişkileri olumlu etkileyeceğine işaret eden Reyes, "Türk iş adamlarının Venezuela'da bıraktığı imaj çok olumlu. Hem ticaret hem de sanayide birlikte çalışalım. Bu nedenle ekonomi bakanımız yakın zamanda buraya gelecek. THY'ye uygun fiyatlı yakıt sağlayabiliriz. Kendilerine yakıt için sağlanacak fiyat avantajı diğer Latin Amerika ülkelerine uygulanan fiyat avantajından çok daha uygun olacaktır." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :