Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"(Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu) Piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirmiş olduk"- "Yaklaşık 3,2 milyon tacir ve esnaf daha kolay finansmana erişecek"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirdiklerini belirterek, "Yaklaşık 3,2 milyon tacir ve esnafın daha kolay finansmana erişecek." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, yazılı açıklamasında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kanun ile yaklaşık 3,2 milyon tacir ve esnafın daha kolay finansmana erişebileceğine işaret eden Tüfenkci, KOBİ'lerin yanı sıra çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının getirilen yeniliklerden yararlanabileceğini bildirdi.

Ticari aktörlerin finansmana erişiminin kolaylaşması sonucunda daha fazla üretim ve yatırım yapılabileceğine dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"İşletmeler ticari faaliyetleri için gerekli finansmanı finansal kuruluşlardan temin ettikleri kredilerden sağlıyor. Ancak verilen kredilerin karşılığında talep edilen teminatlar, KOBİ'lerin finansmana erişiminde önemli zorluklar oluşturmakta. Çünkü işletmelerin sermaye yapısı ile bankalar tarafından rehin olarak kabul edilen varlık türleri arasında önemli farklılıklar bulunmakta. Dünya Bankası verilerine göre KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 44'ü makine, ekipman ve benzeri taşınırlardan, yüzde 34'ü ise alacaklardan oluşmaktadır. Taşınmazlar ise bu işletmelerin varlık yapısında yalnızca yüzde 22'lik bir paya sahip. Yani, KOBİ'lerin sermaye yapıları ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluşuyor. Buna karşın finansal kuruluşlar tarafından talep edilen teminatların yüzde 73'ü taşınmaz varlıklardan meydana geliyor. İşte biz bu kanunla, kredi piyasalarında etkinsizliğe sebebiyet veren sermaye-teminat uyumsuzluğunun önüne geçmeyi hedefliyoruz."

Finansmana erişimi kolaylaştıran kanunun 1 Ocak 2017'de yürürlüğe gireceğini anımsatan Tüfenkci, "Kanunun hazırlık sürecinde yurt içi paydaşlarla bilgi, görüş ve tecrübe paylaşımında bulunduk, dünya uygulamalarını inceledik. Tüm bu çalışmalar neticesinde, piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirmiş olduk." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :