Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Biz yabancı sermayeye her türlü kolaylığı sağlarken kendi üreticimizin gerçekten önünü açarak, yapacağı yatırımları destekleyerek farklı, uluslararası noktalara en azından eşit rekabet yapacak duruma getirmemiz lazım"

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Biz yabancı sermayeye her türlü kolaylığı sağlarken kendi üreticimizin gerçekten önünü açarak, yapacağı yatırımları destekleyerek farklı, uluslararası noktalara en azından eşit rekabet yapacak duruma getirmemiz lazım." dedi.

Bakan Tüfenkci, Malatya’da elektrik enerjisi üretimi sağlayacak Türkiye’nin ilk çöp yakma ve bertaraf etme tesisi olan "Entegre Çevre Projesi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, projenin kentte gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Enerjiye ihtiyaç bulunduğunu aktaran Tüfenkci, Türkiye'yi büyütürken ve geliştirirken enerjideki açıklarını giderme adına birçok adım attıklarını kaydetti.

Tüfenkci, yapılan teşvikler ve adımlarla ülkenin enerji açığının azaldığını ve bu ihtiyacın yerli ve milli şekilde karşılanmasına dikkat ettiklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye güvenenler, yatırım, üretim yapanları Türkiye hiçbir zaman mahcup etmedi. Özellikle yabancı sermayenin, yatırımın Türkiye'ye gelerek hem teknoloji getirmeleri ama aynı zamanda bu topraklara katma değer sağlamaları noktasında biz her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Biz yabancı sermayeye her türlü kolaylığı sağlarken kendi üreticimizin gerçekten önünü açarak, yapacağı yatırımları destekleyerek farklı, uluslararası noktalara en azından eşit rekabet yapacak duruma getirmemiz lazım."

Geçen yıl 1 milyar lira olan ihracat teşviklerini bu yıl 3 milyar liraya çıkardıklarını kaydeden Tüfenkci, son çıkan üretim reformu yasasıyla özellikle organize sanayi bölgesinde üretim yapan sanayicilerin üstündeki yüklerin kaldırdıklarını ifade etti.

Bakan Tüfenkci, üretim yapanın yanında olmak zorundu olduklarına da değinerek, önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen halen bürokratik engeller konusunda bazı gelişmeleri daha hayata geçirmelerine gerektiğini sözlerine ekledi.

Malatya'da hayata geçirilen projenin önemine işaret eden Tüfenkci, "Ben inanıyorum ki bu proje sadece Türkiye'deki belediyelere değil gerçekten dünyaya da örnek olacak. Bununla ilgili biz her türlü tedbiri ve teşviki de Allah'ın izniyle alırız. Teknik anlamda ayrıntılarına baktığımızda teknolojik olarak en üst projelerden birisi." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da hem Malatya hem de Türkiye için çok önemli bir projenin temelinin atıldığını belirtti.

Yenilik ve inovasyonun cesaret istediğini dile getiren Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu projeyle tam 60 bin konut elektriğe kavuşuyor. 310 bin nüfusun elektriğini, bu yapılan yatırım sağlıyor. Yaklaşık 60 trilyonluk bir yatırım ama sonrasında Malatya ve ülkemize sunmuş olduğu katkıya baktığımızda çok daha büyük rakamlarla bu proje kıymete değer diyorum. Öncelikle çevrenin temizliği için her şeye değer."

Yapılacak yatırımın özellikle yenilenebilir enerji için bir çığır olduğunu düşündüğünü aktaran Çalık, bu sadece bertaraf değil aynı zamanda enerjinin kazanılmasına da vesile olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci, Çalık, Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve diğer ilgililer tarafından projenin temeli atıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :