Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Avrupa, Afrika ülkelerinde ürettiği ürünleri bölge halkına daha pahalıya satıyor fakat bizler yapacağımız iş birliği ile bunu aşabiliriz"- "Tunuslu ortaklarımızla Afrika pazarına girebiliriz"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Afrika ülkeleriyle yaş sebze-meyve ve canlı hayvan ticaretinde iş birliğinin artırılabileceğini belirterek, "Avrupa, Afrika ülkelerinde ürettiği ürünleri bölge halkına daha pahalıya satıyor fakat bizler yapacağımız iş birliği ile bunu aşabiliriz" ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Tüfenkci, Tunus Tarım ve Balıkçı Odaları Birliği Başkanı ve Afrika Ziraat Odaları Birliği Başkanı Abdulmecid el Zaar'ı makamında kabul etti.

Tüfenkci, kabulde Tunus'un Afrika'ya açılan önemli bir kapı olduğunu ve karşılıklı iş birliğiyle ticaretin geliştirilebileceğini ifade etti.

Avrupa'nın dünyada kendi pazarını oluşturarak kurallarını belirlediğine işaret eden Tüfenkci, Afrika, Asya ve Ortadoğu pazarının Avrupa pazarından daha büyük ve verimli olduğunu kaydetti.

Tüfenkci, Avrupa'nın tek taraflı kazanç üzerine bir politika uyguladığını, çeşitli sertifikasyonlarla koruyucu önlemler getirerek tarım ürünlerini düşük meblağlara aldığını aktararak Türkiye'nin dahi Gümrük Birliğinde olmasına rağmen Avrupa'nın koruyucu tedbirleri nedeniyle buraya ürün satmakta zorlandığını belirtti.

Avrupa ülkelerinin Afrika pazarına hakim olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Avrupa, Afrika ülkelerinde ürettiği ürünleri bölge halkına daha pahalıya satıyor fakat bizler yapacağımız iş birliğiyle bunu aşabiliriz. Üretim yaparak, yeni tesisler kurarak dünyaya ihraç sistemleri kurabiliriz. Türkiye olarak bunun üzerinde çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Türkiye'nin Güney Amerika'dan Asya'ya kadar birçok ülkeye tarım makineleri sattığını aktararak, Türkiye'de yapılan fuarlara Tunuslu iş adamlarının davet edilebileceğini ya da Türkiye'nin Tunus'ta fuar düzenleyebileceğini bildirdi.

İki ülke arasında gübre ticaretinin de gerçekleştirilebileceğine dikkati çeken Tüfenkci, "Tunuslu ortaklarımızla Afrika pazarına girebiliriz. Özelikle ziraatla ilgilenen iş adamlarımızı Tunus'a götürebilir, iş forumları düzenleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, yaş sebze-meyve ve canlı hayvan ticaretinde de iş birliğinin artırılabileceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ortadoğu ülkeleri yaş sebze ve meyveleri büyük oranda Avrupa ülkelerinden alıyor. Bu pazarlara da birlikte girebiliriz. Avrupa ülkeleri üretimlerini Tunus'ta ve diğer Afrika ülkelerinde yaparak oralara ihraç ediyorlar, bunu biz doğrudan yapabiliriz. Türkiye olarak canlı hayvan ithal ediyoruz. Afrika ülkelerinde yetiştirme çiftlikleri kurup buradan dünyaya ihraç edebiliriz. Tunus'ta, Cezayir'de Senegal'de çiftlikler kurabiliriz. Fakat bunun için yönetimlerin bu konularda samimi ve istekli olması gerekir."

Tunus Tarım ve Balıkçı Odaları Birliği ve Afrika Ziraat Odaları Birliği Başkanı Abdulmecid el Zaar da ticaretin karşılıklı geliştirilmesinin önemine değindi.

Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerde sertifikasyon nedeniyle yüzde 30'luk bir kaybın oluştuğunu ifade eden El Zaar, hayvan yemleri, tarım makineleri ve pazarlama konusunda iş birliği talebinde bulundu.

El Zaar, özellikle zeytin yağında gümrük vergisinin düşürülmesi ve iki ülke arasında gümrük anlaşması imzalanmasına ilişkin beklentilerini de Tüfenkci'ye iletti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :