Güler ya da ağlarsa oksijensiz kalıyor

Güler ya da ağlarsa oksijensiz kalıyor

Konya'da 2,5 aylıkken "Kistik Fibrozis" teşhisi konulan 14 yaşındaki Osman'ın solunum sistemini etkileyen hastalık

Konya'da akciğerleri çalışmadığı için solunum cihazıyla yaşamını sürdüren 14 yaşındaki Osman, nefessiz kalacağı korkusuyla ne gülebiliyor ne de ağlayabiliyor.

Medine'de yaşayan 4 çocuklu Günay (39) ile Yücel Şahin (43) çiftinin 2,5 aylıkken doktora götürdükleri oğulları Osman'a, solunum sistemini etkileyen Kistik Fibrozis hastalığı teşhisi konuldu.

Osman 12 yaşına geldiğinde hastalığı iyice ilerlediği için rahat nefes alamamaya başladı. Bir yıl sonra da akciğerleri tamamen çalışmaz hale gelen çocuk, solunum cihazına bağlandı. Evdeki cihazlar bile artık solunum ihtiyacını karşılamayan Osman, hastaneye bağımlı hale geldi. Günün tamamında bağlı olduğu cihaz adeta akciğerleri olan çocuk, nakil yapılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.  

- "Biz sadece rahat bir nefes istiyoruz"

AA muhabirine açıklama yapan Günay Şahin, oğluna akciğer nakli yapılacağı günün hayalini kurduklarını söyledi. Gerekli başvuruları yaptıklarını ancak henüz bir sonuç çıkmadığını ifade eden Şahin, oğlunun günden güne ölüme sürüklendiğini vurguladı.

Şahin, yardım beklediklerini belirterek, "Osman ile biz Konya'da kaldık. Eşim ve çocuklar Medine'de. Evimiz dağıldı. Osman yaşasın, onu yaşatalım, Oğlumun da yaşamaya hakkı var.  Biz sadece rahat bir nefes istiyoruz" diye konuştu.

Solunum yetmezliği olan oğlunun başından biran bile ayrılmadığını dile getiren Şahin, ergenlik çağında olan 14 yaşındaki Osman'ın hastalığı kabullenmekte çok zorlandığını bildirdi. Oğlunun "ben niye nefes alamıyorum?" diyerek üzüldüğünü dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"Oğlum nefessiz kalmamak için ne gülüyor, ne de ağlıyor. Hiç kahkaha atarak gülmedi. Çünkü nefesi daralıyor. Oğlum da gülsün, arkadaşlarıyla koşup oynasın. Tek isteğim onun yaşaması. Bir anne olarak oğlum için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Yeter ki artık Osman'ın da yüzü gülsün."

- Çok korkuyor, çaresiz

Osman Şahin, her gününün korkuyla geçtiğini, özellikle eve gittiğinde korkusunun arttığını belirtti. Bu nedenle eve gitmek istemediğini aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Dışarıda oynamak istiyorum. Okula gidip arkadaşlarımla eğlenmeyi hayal ediyorum. Bunaldım ve çaresizim. Uzun zamandır arkadaşlarım bana birşey olacak diye oyunlarına bile almıyorlardı. Sürekli solunum cihazı bağlı olduğundan geceleri rahat uyuyamıyorum. Tek ihtiyacım rahat bir nefes alabilmek."

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevgi Pekcan ise hastalarına maske ve cihazla basınçlı oksijen verildiğini söyledi. Osman'ın burnundan saf oksijen aldığında rahatlayamadığına dikkati çeken Pekcan, akciğerleri çok kötü durumdaki çocuğun nakil sonrası sağlık durumunun iyi olacağını ifade etti. 

Hastalıkta erken teşhis ve düzenli tedavinin çok önemli olduğuna işaret eden Pekcan, hastalığın bilinebirliğini artırmak için çaba gösterdiklerini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı