Gül ne demek istedi?

Gül ne demek istedi?

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklaması Ankara'da "Yapay tartışmaları bitirmek istedi" şeklinde yorumlandı.

'Siyasette planım yok' 'Spekülasyon yapılıyor', 'kriz yaşanmayacak' ve "AK Parti'yle istişare" sözlerini değerlendiren siyasi çevrelere göre Gül şu mesajları verdi: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk seçimi sürecini değerlendirirken 'Bu şartlar altında siyasette planım yok' diyerek ilk kez bu kadar açık konuştu. Gül, 'Üzerimden spekülasyon yapılıyor' ve 'seçim sürecinde kriz yaşanmayacak' mesajıyla yapay tartışmaları bitirmek istedi.

Ankara'da siyasi çevrelere göre Gül'ün sözleri, satır aralarında vermek istediği mesajlarla değerlendirildiğinde dört sonuç çıkıyor:

- Gül, 'Eski krizler olmaz' ve 'Herhangi bir belirsizlik söz konusu değil' vurgusuyla 'Erdoğan'la aramızda çatışma yok, fitne çıkarmak isteniliyor. Aramıza fitne sokamazsınız' mesajını verdi.

- Gül, dün Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakan adaylığı ile ilgili ısrarla istişarenin altını çizdi. Bu vurgu 'AK Parti'nin mensubuyum, bu siyasi hareketin ahlakından ödün vermemem' anlamına geliyor.

- Gül'ün 'Bu şartlar altında siyasette planım yok' sözleri ise 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na itiraz söz konusu değil. Köşk'e çıkmak sonuna kadar hakkı ve istediği Başbakanla çalışabilir' mesajı olarak yorumlandı.

- Cumhurbaşkanının hem Köşk hem de Başbakanlık adaylığı için ısrarla AK Parti'yi işaret etmesi ise önemli. Gül, bu mesajla Erdoğan'ın başbakan olarak devam etmek istemesi durumunda, cumhurbaşkanı adaylığına parti ile istişare sonucunda karar vereceğini söyledi.

Kaynak: YENİŞAFAK