Gül dalına bebek beşiği bağlayıp dibine para gömdüler

Gül dalına bebek beşiği bağlayıp dibine para gömdüler

Bilecik'te vatandaşlar, Hıdırellez geleneği kapsamında gül ağacının dibine para gömdü, dallarına bebek beşiği bağladı

BİLECİK (AA) - Bilecik'te Hıdırellez kutlamaları kapsamında Kırklar Tepesi'nde buluşan vatandaşlar, Kırklar Camisi'nde sabah namazı kıldı, ardından caminin bahçesindeki gül ağacının dibine para gömdü, dallarına bebek beşiği bağladı.

Kentin farklı bölgelerinden ve yakın illerden gelen vatandaşlar, her yıl olduğu gibi Hıdırellez sabahı erken saatlerde Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Kırklar Tepesi olarak bilinen Erenler Sokak'ta buluştu.

Buradaki Kırklar Camisi'nde sabah namazının ardından şükür namazı kılan vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup, dua etti.

Daha sonra caminin bahçesindeki gül ağacının dibine bazıları daha iyi gelir için para gömdü, bazıları da tebeşirlerle taşlarla isteklerinin resmini çizdi. Bebeği olmasını isteyenler gül dallarına bebek beşiği bağladı, ev isteyenler de ev resimleri çizdi.

Vatandaşlar ayrıca, buradaki "yatır" olduğuna inanılan mezarın başında dua etti.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi doktor öğretim üyesi Refik Arıkan, Hıdırellez'in toplumun en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.

Hıdırellez geleneğinin yüz yıllardır devam ettiğini dile getiren Arıkan, "Kırklar Tepesi de Hıdırellez duasının yapıldığı, insanların istekleri doğrultusunda dualarını yaptığı, çeşitli ritüelleri gerçekleştirdikleri çok önemli bir yer." dedi.

Bilecik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Sena Nergis Yiler, mübarek gecede buradaki mübarek zatlara dua etmeye geldiğini aktararak, "İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü kazanmak istiyorum. Hedefim bu yönde, bu akşam da burada dua etmek için geldim. Gelenek haline gelmiş, biz de bunun için buradayız." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :