Güdül'de makineli kırkımcı yetişiyor

Güdül'de makineli kırkımcı yetişiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı, "Makineli Kırkımcı Yetiştirme Kursları"na bu yıl Ankara'nın Güdül ilçesinden başladı

İSTANBUL (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Türkiye'de ilk kez vermeye başladığı kırkımcılık eğitimlerine bu yıl Güdül'den başladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı açıklamasına göre, daire başkanlığı, hem yurt içi ve yurt dışında en çok aranan meslekler arasında yer alan kırkımcı açığını kapatmak hem de profesyonel kırkımcılar aracılığıyla tiftik ve yapağıda kalite artışını sağlamak amacıyla düzenlediği "Makineli Kırkımcı Yetiştirme Kursları"na bu yıl Ankara'nın Güdül ilçesinden başladı.

Daire Başkanı Özgür Güven, eğitim alan vatandaşlarla buluştu. Kırkımcı yetiştirme eğitiminin yoğun ilgi gördüğüne işaret eden Güven, şunları kaydetti:

"Bu yıl da Güdül ilçemizden başlayarak eğitimlerimizin devamını getiriyoruz. Geçen yıl yaptığımız eğitimlerin sonuçları çok olumlu oldu. Kırkımın hem ülkemizde hem de dünyanın diğer ülkelerinde ne kadar önemli olduğunu, kırkımcılık mesleğinin ise ne kadar aranan ve kazançlı bir meslek olduğunu yaptığımız çalışma ve projelerle gördük.

Ülkemizdeki başarılı kırkımcılar yurt dışından teklif aldılar. Bu sayede hem mesleğin kaybolmasının önüne geçmek, kazancı bol ve geleceği olan bu mesleği ülkemizde sürdürmek hem de profesyonel kırkımcılar ile tiftik ve yapağıda uluslararası standartlarda ürün elde etme noktasında önemli bir aşama kaydetmiş olduk. Yetiştiricilerimizin ihtiyaç duyduğu kırkımcıları karşılama ve hayvancılık alanında katma değer yaratma noktasında eğitimlerimize bu yıl da devam edeceğiz."


- "Ankaralı yetiştirici kırkımcı arayışında"


Güven, Ankara'da hayvan yetiştiriciliği yapan kişi ve işletmelerin kırkımcı bulmakta zorlandığını dile getirdi. Kırkım işleminin, hayvan yetiştiricileri için olmazsa olmaz, küçük görünen ancak hayvanlar için hayati önem taşıyan bir aşama olduğuna dikkati çeken Güven, şu ifadeleri kullandı:

"Yetiştirici, hayvanının yapağı ya da tiftiğini satmak istemese bile hayvan refahı ve sürü sağlığı açısından yılda bir kez kırkım yapmak zorunda. Kırkımın zamanı da önem taşıyor. Fakat daire başkanlığı olarak yaptığımız köy ziyaretlerinde yetiştiricinin kırkımcı bulmakta zorlandığını tespit ettik.

Ankara'da makasla kırkım yapan kırkımcılar mevcut ama yetiştiriciler makineli kırkım yaptırmak istiyor fakat aradıkları özellikte kırkımcı bulmakta zorlanıyor. Verilecek eğitimle, yeni kırkımcıların yetişmesinin yanı sıra makasla kırkım yapanların makineliye geçişini de sağlayacağız."


- "Kırkımcının günlük geliri 400 TL'nin üstüne çıkabiliyor"


Bu eğitim ile isteyen yetiştiricilerin de makineli kırkım öğrenerek kendi hayvanlarını kırkabilecekleri hatta kendi hayvanlarının yanı sıra diğer çiftçilerin hayvanlarının da kırkımlarını yaparak ek gelir elde edebilecekleri bilgisini paylaşan Güven, şu açıklamalarda bulundu:

"Ankara'da hayvan başı kırkıma ortalama 4 TL ödeniyor ve eğitim almış bir kişi makineyle günde 100'den fazla hayvan kırkabilir. Bu durumda makineli kırkım yapan kişinin günlük geliri 400 TL'nin üstüne çıkabiliyor. Yanı sıra sezonluk olan kırkımcılık mesleği için ülkemizle zıt mevsimlerde yaşayan Yeni Zelanda gibi ülkelerden de arayış var.

Geçen yıl başarılı kırkımcılarımıza farklı ülkelerden teklif geldi. Bu durumda mesleğin bir avantajı olarak başarılı kırkımcılarımız başka ülkelere de sezonluk çalışmaya giderek kazançlarını katlama imkanına da sahip."

Güven, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yapağının ve tiftiğin değerlenmesi için projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Bu ürünlerin değerlenmesi için ilk adım olarak profesyonel, makineli ve uluslararası standartlarda kırkım yapılmasının gerektiğini bildiren Güven, şu bilgileri paylaştı:

"Makineli kırkım, standardı yükselttiği gibi, zamandan da tasarruf edilmesini sağlıyor. Elle bir koyun 10-15 dakikada kırkılırken makine ile 3-4 dakikada kırkılabiliyor. Ayrıca makineyle kırkılan yünün verimi daha fazla. Kökten, temiz biçimde kırkım oluyor. Hem daha kaliteli üretim elde ediliyor hem de dünya standartlarında sonuç alınıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :