"Güçlü Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'nun yararına"

"Güçlü Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'nun yararına"

Deloitte Türkiye'nin Üst Yöneticisi Alpman:- "(Kredi derecelendirme kuruluşları) Ülkemizdeki ekonomik ortamın belli bir süre yakından izlenerek değerlendirilmesinin çok daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz"- "Türkiye’nin ekonomik, politik ve demokratik yap

ANKARA (AA) - MUHAMMED ALİ GÜRTAŞ - Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte Türkiye'nin Üst Yöneticisi Gökhan Alpman, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmelerini daha detaylı bir incelemeyle yapmaları gerektiğini belirterek, "Ülkemizdeki ekonomik ortamın belli bir süre yakından izlenerek değerlendirilmesinin çok daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz." dedi.

Alpman, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumları hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Darbe girişiminin etkilerinin tüm boyutlarıyla araştırılması için zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Alpman, "Bu nedenle Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılan not revizyonunun aceleyle yapılmış ve yeterli seviyede analiz edilmeden gerçekleşmiş bir değerlendirme olduğu izlenimindeyiz. Ülkemizdeki ekonomik ortamın belli bir süre yakından izlenerek değerlendirilmesinin çok daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu.

Alpman, söz konusu kuruluşların, yakın zamanda Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi durumunda, Avrupa ve Ortadoğu'yu da ekonomik açıdan etkileyebilecek zincirleme problemlerin ortaya çıkabileceğine işaret ederek, "Türkiye global olarak son derece stratejik önem ve değere sahip bir ülkedir. Türkiye’nin ekonomik, politik ve demokratik yapıları açısından güçlü olması tüm Avrupa, Ortadoğu ve global müttefik ülkeler açısından önemlidir. Bu nedenle ülkemizin her alanda güçlü olmasının tüm paydaş ülkelerin menfaatine olacağı görüşündeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişiminden sonraki hafta boyunca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in piyasaları rahatlatan açıklamalarda bulunduğu hatırlatan Alpman, "Piyasa kurallarının dışına çıkılmayacak ve piyasaların bütün kurumlarıyla işlemeye devam edecek olması tüm iş ortamı için güven telkin eden bir durumdur." dedi.

- "Mevcut yatırımları etkileyen bir durum yok"

Alpman, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısında sergilediği performansa ilişkin, "Gerek küresel ekonomideki çalkantılar, gerekse Türkiye’nin iç dinamiklerinden kaynaklanan belirsizliklere rağmen, genel ekonomik göstergeler itibariyle dirençli bir büyümenin olduğu, enerji fiyatlarının desteğiyle cari açığın, gıda fiyatlarının desteğiyle de enflasyonun görece düşüş sergilediği bir altı ay geçirdik diyebiliriz." ifadesini kullandı.

Gökhan Alpman, Türk iş dünyasındaki şirketlerin muhasebe standartları ve şeffaflık konusunda ödün vermesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Türkiye’nin önde gelen pek çok şirketi global seviyede faaliyetlere sahip, kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atmış şirketler. Ülkemizin ekonomik gücüne ve bu dönemin de en kısa sürede başarıyla atlatılması için doğru adımların atılacağına yürekten inanıyoruz." dedi.

Alpman, egemenliğe sahip çıkan milletin yanında iş dünyasının da demokratik harekete destek vermeye devam edeceğine inandığını kaydederek, sözleri şöyle tamamladı:

"Yaşanan olayların ardından mevcut yatırımları etkileyen bir durum gözlemlenmemektedir, ancak yatırımcının belirsizlik ortamlarını sevmediği global bir gerçek. Ülkemizin yaşadığı bu olayların etkisinden hızlıca çıkabilmenin yolunun, özel sektör ve kamu dahil, her kurumun yaptığı işe dört elle sarılmasından geçtiğine inanıyoruz. Yaşanan olayların yarattığı ortamdan bir an önce çıkılmasıyla yatırımların yeniden ivme kazanması söz konusu olacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :