Güçlü STK'lar her ilde yeni sistemi anlatacak

Güçlü STK'lar her ilde yeni sistemi anlatacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık: "Güçlü sivil toplum örgütlerimiz bu süreçte milletimize cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatacak. Hemen hemen her ilde de bu toplantıları yapacaklarını bizlerle paylaştılar. TOBB, Memur-Sen, Hak-İş dahil olmak ü

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Güçlü sivil toplum örgütlerimiz bu süreçte milletimize cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatacak. Hemen hemen her ilde de bu toplantıları yapacaklarını bizlerle paylaştılar. TOBB, Memur-Sen, Hak-İş dahil olmak üzere birçok gönüllü sivil toplum örgütümüz, neden 'evet' denmesi gerektiğini vatandaşlarımıza anlatacak." dedi.

AA muhabirine konuşan Çalık, 15 yıllık tek başına iktidar dönemi neticesinde istikrarlı bir siyaset ve ekonomiyle bugünkü sosyal politikaları erişebilir hale getirdiklerini belirterek, "Bir buçuk yıla bir hükümet düştüğü bir Türkiye'nin ekonomisinin güçlenmesini bekleyemezdik. Güçlenen ekonomi olmayınca uygulanamayan sosyal politikalar, sadece sosyal devlet kavramı olarak sözde kalırdı. Nitekim sözde kalmış." ifadelerini kullandı.

"Neden sistem değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz?" sorusu üzerine Çalık, hukuki çerçeveden baktıkları gibi insani çerçeveden de baktıklarını anlatarak, "Çok daha güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Koalisyonlara mahkum olmayan bir Türkiye istiyoruz. Siyasi istikrarı kalıcı hale getirmek istiyoruz. Güçlenen ekonomiyle birlikte geçmiş dönemin çok başlılığına son vermek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in kendi teklifiyle Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatan Çalık, "Kendi teklifiyle seçtiği cumhurbaşkanının fırlatmış olduğu anayasa kitapçığıyla Türkiye o dönemde 50 milyar dolar kaybetmişti. Bizim bir gecede 50-100 milyar kaybetme lüksümüz yok. Çok başlılık dediğimizde en önemli ve yakın tarihimizin örneği budur." diye konuştu.

- "Projeler raflarda kalıyor, icraatlar devam edemiyordu"

Yeni sistemle, vatandaşın oyunu verdikten sonra kim cumhurbaşkanı olacaksa yürütmeyi de o fikriyatın şekillendireceğinden emin olacağını vurgulayan Çalık, seçimlerin ardından hükümetin kurulmuş olacağını ve icraatların kaldığı yerden devam edeceğinin altını çizdi.

Çalık, bir uçak yolculuğunda geçmiş dönem bakanlarından bir isimle icraatlara ilişkin yaptıkları sohbeti ise şöyle aktardı:

"Geçmiş dönem bakanlarından biri diyor ki; 'Şu projeleri biz başlatmıştık.' Üstünden 30 yıl geçmiş. 30 yıl önce tasavvur edilen projeleri bugün AK Parti yapıyor. Bunun en önemli sebebi 'Biz başlattık, bir yıl sonra hükümet değişikliği oldu, maalesef kaldı.' Projeler raflarda kalıyor, hükümetler icraatlarına devam edemiyordu. Dolayısıyla güçlü bir hükümet ve güçlü bir yürütmeye ihtiyacımız var."

- "Muhalefet vekilleri ne kadar muhalefet yapıyor, sorun"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yürütmenin kanun teklifi verme yetkisine sahip olmadığını sadece bütçeyi teklif edebileceğini, bütçe için de Meclisten onay almak zorunda olduğunu ifade eden Çalık, Meclisin güçlendiğine, kanunları teklif ettiği gibi bütçeyi de onaylama yetkisi olduğuna dikkati çekti. Kendilerinin Mecliste yasama yapmakla görevli milletvekilleri olduğunu belirten Çalık, "Lütfen gidin muhalefet milletvekillerine, Mecliste ne kadar muhalefet ya da milletvekilliği yapabildiklerini sorun." dedi.

Bakanlar Kurulunun tasarıyı hazırladığını, hazırlanan tasarıların komisyonlarda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kuruluna geldiğini ve milletvekillerinin kabul oyuyla gelen tasarıların tamamının geçirildiğini anlatan Çalık, "Ama şimdi biz 'güçlü meclis' diyoruz. Milletvekilleri olarak bizler tekliflerimizi Meclise getireceğiz. Eğer muhalefet, teklif veremeyeceklerini ve Meclisten geçiremeyeceklerini düşünüyorsa peşinen milletin desteğini alamayacaklarını bildiklerinden kaynaklanır." açıklamasını yaptı.

Muhalefete "boşu boşuna, kuru kuruya muhalefet etmek yerine yapacakları icraatları açıklama" teklifinde bulunan Öznur Çalık, "Neden endişe ediyorsunuz, yürütmeye talip olursunuz. İçinizden bir cumhurbaşkanı çıkarırsınız. Cumhurbaşkanlığını alır ve ülkeyi siz yönetirsiniz." şeklinde konuştu.

Muhalefetin "rejim değişiyor" iddiasına ise Çalık, şöyle cevap verdi:

"Getirdiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, ilk dört maddede bir değişiklik söz konusu değildir. Muhalefetin okuma yazması yoksa şayet, okuyamıyorsa bir okuyucu buluruz. Okuduğunu anlayamıyorsa o zaman onlara anlatacak insanlar mevcut. Onları da anlatırız. İlk dört maddenin değişmeyeceğini ve yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu çok net ilk günden itibaren söyledik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet payidar olacaktır, ne hasta ne de sürünen adam olarak, dimdik güçlü bir Türkiye olarak yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle dünya devletleri ve dünya devleri içinde yerini alacaktır."

- "CHP yolunu şaşırdı galiba"

CHP'nin yeni anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine götürmeme yönünde aldığı kararı da değerlendiren Çalık, "CHP yolunu şaşırdı galiba. CHP, 15 yıldır biz milletin lehine hangi kararı alır, Meclisten çıkarırsak Anayasa Mahkemesinin yolunu tutuyordu." dedi.

Çalık, CHP'nin "Anayasa Mahkemesine gitmiyoruz, millete güveniyoruz" tavrına ilişkin, şunları söyledi:

"Millet bunu yer mi? Madem siz güveniyordunuz, Mecliste bu kadar kavgayı niye çıkardınız? Madem millete güveniyordunuz, Mecliste bu anayasa değişikliğine 'evet' diyecektiniz. 'Biz millete inanıyoruz, buyurun kararı siz verin' diyecektiniz. Sayın Kılıçdaroğlu, milletin kararını verdiğini görüyor ve biliyor. Milletimizin kararının 'evet' olacağını biliyor ve şimdi çark ediyor."

Çalık, CHP'nin bu kararını, "Anayasa Mahkemesine gittiniz, bizi yok saydınız" diyecek olan millete ön almak için yapılan bir hareket olarak değerlendirdi.

- "STK'ların tavrı bizim için önemli"

Halk oylaması sürecinde muhalefetin ve terör örgütlerinin algı operasyonları yaptığını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık, şunları kaydetti:

"Sivil toplum örgütlerinin bizim ulaşamadığımız kesimlere 'neden evet diyoruz'u anlatması gerekiyor. Bu yanlış olgunun, insanlarımızın kafasında berraklaştırılması adına çalışmalara destek vermeleri gerekiyor. Hem yerel, hem ulusalda sivil toplum örgütlerinin 'bir algı operasyonu yapılıyor, bu algının önünde durmamız gerekiyor' şeklindeki tavrı bizim için çok önemli. Güçlü sivil toplum örgütlerimiz bu süreçte milletimize cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatacak. Hemen hemen her ilde de bu toplantıları yapacaklarını bizlerle paylaştılar. TOBB, Memur-Sen, Hak-İş dahil olmak üzere birçok gönüllü sivil toplum örgütümüz, neden 'evet' denmesi gerektiğini vatandaşlarımıza anlatacak."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı