"Güçlü hükümet döneminde yabancı yatırımlar 12 kat artmış"

"Güçlü hükümet döneminde yabancı yatırımlar 12 kat artmış"

Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu:- "(Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) Bize ait olan kaos ve krizler artık olmayacak. Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir. 2008-2009 yıllarında dünyada bazı krizler yaşandı ama

ERZURUM (AA) - YUNUS OKUR - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kriz ve kaosların sona ereceğini belirterek, "Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir. 2008-2009 yıllarında dünyada bazı krizler yaşandı ama hemen ardından 2011-2012 yıllarında Türkiye büyüme rekorları kırdı. Niye? Çünkü güçlü bir hükümet ve güçlü bir iktidar vardı." dedi.

Yavilioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon dönemleri ve tek partinin iktidarda olduğu dönemler mukayese edildiğinde, sık hükümet değişikliklerinin olduğu zamanlarda doğrudan yabancı yatırımların azaldığını söyledi.

Cengiz Yavilioğlu, "Güçlü hükümet dönemlerinde yabancı yatırımlar 12 kat daha fazla artmış. Bunu, geçmişteki koalisyon dönemleriyle tek partili güçlü hükümetleri mukayese ettiğimizde görüyoruz. Yine, büyüme oranları itibariyle bu dönemler karşılaştırıldığında, güçlü hükümetler döneminde büyüme oranları yüzde 1,9 fazla. Bu oran oldukça büyük bir oran." ifadesini kullandı.

- "Darbeler, koalisyon dönemlerinin zayıf yapısı üzerine oturmuştur"

"1991'den itibaren tek partili güçlü hükümetlerle yönetiliyor olsaydık, 2016 itibariyle ne olurdu?" diye soran Yavilioğlu, şöyle devam etti:

"Bahsettiğim yıllar arasında eğer tek partili güçlü hükümetlerle yönetiliyor olsaydık 2,2 kat daha fazla milli gelire sahip olacaktık. Koalisyonların öncesine ve sonrasına baktığımızda hep krizler ve kaoslar var. Her zaman darbeler, koalisyon dönemlerinin zayıf yapısı üzerine oturmuştur. Koalisyon dönemlerinin zayıflığı darbecilerin iştahını kabartmıştır. O dönemlere baktığınızda faiz oranlarının 4 kat, enflasyon oranlarının ise 2,5 kat daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Bütçe açıklarına baktığınızda 2 kat daha fazla bir açığa sahip olduğunu görüyorsunuz. Bu bilinmez bir şey değil. Ekonomik geçmişimize baktığınızda koalisyon dönemleri sürekli istikrarsızlık verdi."

- "Mutlaka bir hükümet kurulacak ve bu hükümet istikrar üretecek"

Halk oylamasına sunulacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile artık geçmişteki koalisyon dönemlerinin bir daha olmayacağını vurgulayan Yavilioğlu, ülkede koalisyon olamayacağı için kriz ve kaosların da sona ereceğini belirtti.

Yavilioğlu, şunları kaydetti:

"Bize ait olan kaos ve krizler artık olmayacak. Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir. 2008-2009 yıllarında dünyada bazı krizler yaşandı ama hemen ardından 2011-2012 yıllarında Türkiye büyüme rekorları kırdı. Niye? Çünkü güçlü bir hükümet ve güçlü bir iktidar vardı. Türkiye'nin neye ihtiyacı olduğu belli. Neden kurtulması gerektiği de belli. Ülke için istikrarsızlık üreten o koalisyonlardan mutlaka kurtulmamız gerekir. İhtiyacımız olan şey de mutlaka Türkiye'de istikrarlı, tek partili hükümetleri bir sistemle oluşturacak sistem değişikliği. Bunun adına da biz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diyoruz. Bu hükümet sisteminin en önemli kazanımı, mutlaka bir hükümet seçilecek olması ve bunun üzerinden de istikrar üretecek olmasıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :